Η ολλανδική, ενεργειακή εταιρεία Gasunie δήλωσε ότι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των επισκευών σε έναν αγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) , ενώ οι γερμανικές ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ερευνούν αν η ζημιά προκλήθηκε από σαμποτάζ.

Σύμφωνα με το Upstream, ο αγωγός μήκους 55 χιλιομέτρων κατασκευάζεται για να συνδέσει τον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου Brunsbuttel της Γερμανίας κοντά στο Αμβούργο με το βόρειο δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας, καθώς η χώρα συνεχίζει την προσπάθειά της να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου που χάθηκαν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 και ο αγωγός Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα υπέστη ζημιές από μια σειρά εκρήξεων τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Η Gasunie, η οποία κατασκευάζει τη σύνδεση Brunsbuttel, ανακάλυψε μικρές τρύπες που προκλήθηκαν από «εξωτερικές παρεμβάσεις» στον αγωγό τον Νοέμβριο του 2023, έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τον Δεκέμβριο, η οποία μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο του 2024.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Upstream ότι η πλειονότητα των «ελαττωμάτων» έχει αποκατασταθεί και «οι εργασίες για τα λίγα εναπομείναντα ελαττώματα θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».

«Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, εντοπίστηκαν αρκετές διαρροές στην περιοχή Pinneberg (στα περίχωρα του Αμβούργου) κατά τη διάρκεια της δοκιμής πίεσης του αγωγού», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Gasunie ενημέρωσε αμέσως τις αστυνομικές αρχές και όλους τους αρμόδιους φορείς σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο για τα περιστατικά. «Οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Επί του παρόντος, η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει αναλάβει την έρευνα». Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η οποία είναι υπεύθυνη για σοβαρές υποθέσεις που αφορούν την ασφάλεια του κράτους και το διεθνές δίκαιο, επιβεβαίωσε στο Upstream ότι έχει αναλάβει τις έρευνες «σχετικά με τις ύποπτες ζημιές στον λεγόμενο αγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου με βάση τις αρχικές υποψίες σχετικά με ισχυρισμούς για “αντισυνταγματικό σαμποτάζ”».

Προμήθειες ενέργειας

Εν τω μεταξύ, η Gasunie τόνισε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της βόρειας Γερμανίας είναι ασφαλής για τον τρέχοντα χειμώνα, παρά την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του αγωγού.

«Η τροφοδότηση των μέγιστων δυνατών σήμερα ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (από τον πλωτό τερματικό σταθμό στο Μπρούνσμπουτελ) εξακολουθεί να εξασφαλίζεται μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου… μεταξύ του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και του περιφερειακού δικτύου διανομής φυσικού αερίου στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Έτσι, η ασφάλεια του εφοδιασμού δεν θα επηρεαστεί από την καθυστέρηση της θέσης σε λειτουργία του νεόδμητου αγωγού μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024».

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Hoegh Gannet βρίσκεται σε λειτουργία στο Brunsbuttel από πέρυσι, ενώ άλλη μια FSRU αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος. Μαζί, τα δύο FSRU θα προσθέσουν συνδυαστικά 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα δυναμικότητας επαναεριοποίησης για τη Γερμανία.

Στα τέλη Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δέσμη κρατικών ενισχύσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ (44,3 εκατ. δολάρια) για τη στήριξη της κατασκευής χερσαίου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Brunsbuttel με δυναμικότητα 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως και προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας το 2026.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο τερματικός σταθμός αναμένεται να αντικαταστήσει τις σημερινές εγκαταστάσεις που βασίζονται σε FSRU.

Το έργο προωθείται από την Gasunie και τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE, με ποσοστά συμμετοχής 40% και 10%, αντίστοιχα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση κατέχει το 50% μέσω της επενδυτικής και αναπτυξιακής τράπεζας KfW.