Στα σκαριά βρίσκεται η συμφωνία για την πώληση της εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Cubico Sustainable Investments. Η πώληση της εταιρείας, που έχει δραστηριότητα και στην Ελλάδα με εν λειτουργία αιολικά πάρκα άνω των 100 MW, θα μπορούσε να αποτιμήσει την αξία της σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Η Cubico Sustainable Investments, έχει έδρα το Λονδίνο, συμφερόντων των καναδικών ασφαλιστικών ταμείων PSP Investments (PSP), το οποίο είναι γνωστό fund στην Ελλάδα για το ποσοστό που κατέχει στο μετοχικό σχήμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ (αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»)- και του Ontario Teachers Pension Plan (OTPP).

Η Cubico Sustainable Investments είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη, στην κατασκευή και στη διαχείριση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδύοντας σε έργα και υποδομές που βασίζονται σε αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, ενέργεια από βιομάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια. Η Cubico λειτουργεί αιολικά και ηλιακά πάρκα σε χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και δραστηριότητες συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας και τεχνολογίας γραμμών μεταφοράς με δυναμικότητα 2,8 γιγαβάτ (GW). Ο επενδυτής και φορέας εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι παρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στην Ουρουγουάη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κολομβία και στην Αυστραλία, με χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 2,8 GW εγκατεστημένης ισχύος και περισσότερα από 770 MW υπό κατασκευή.

Πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι η πώληση θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί. Η συμφωνία δεν είναι εγγυημένη και εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς. Οι ιδιοκτήτες της Cubico στοχεύουν σε μια αποτίμηση περίπου 10 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 641 εκατ. δολαρίων, το 2022, ανέφεραν οι πηγές. Η Ontario Teachers’ και η PSP αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Cubico δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η πιθανή πώληση της Cubico έρχεται σε μια εποχή που οι εταιρείες ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών που επικεντρώνονται στην ενεργειακή μετάβαση έχουν γίνει ελκυστικοί στόχοι εξαγοράς για τους επενδυτές υποδομών και τις εταιρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η Ontario Teachers διαχειρίζεται επί του παρόντος καθαρά περιουσιακά στοιχεία αξίας 184,31 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η PSP εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 243,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η PSP διαθέτει χαρτοφυλάκιο υδροηλεκτρικών, αιολικών και ηλιακών περιουσιακών στοιχείων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στον Καναδά και έχει επενδύσει στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία. Η Ontario Teachers έχει επενδύσει μαζί με τη μεγάλη αμερικανική εταιρεία κοινής ωφέλειας NextEra Energy στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συνάψει συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών μονάδων με την αυστραλιανή Macquarie Group.

Η Cubico ιδρύθηκε το 2015 ως ισότιμη συνεργασία μεταξύ της OTPP, της PSP και της ισπανικής τράπεζας Banco Santander SA, με την τελευταία να συνεισφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων USD στην κοινή επιχείρηση. Η Banco Santander έκανε εξαργύρωση έναν χρόνο αργότερα, αφήνοντας τους διαχειριστές των καναδικών συνταξιοδοτικών ταμείων να διευθύνουν την επιχείρηση 50/50.