Η Trafigura, ένας από τους ισχυρότερους ομίλους πρώτων υλών παγκοσμίως, παρουσίασε το 2023 ιστορικά υψηλά κέρδη, με αποτέλεσμα να διανέμει συνολικό μέρισμα ύψους 5,9 δισ. δολάρια στους 1.200 μετόχους της. Το μέρισμα – ρεκόρ θα διανεμηθεί παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα του ομίλου καταγράφουν κάμψη στο δεύτερο ήμισυ του χρόνου αφού περιορίζονται οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Η Trafigura δήλωσε πως το 2023 τα καθαρά κέρδη της ανέρχονται στα 7,4 δισ. δολάρια ξεπερνώντας τα 7 δισ. δολάρια που σημειώθηκαν το 2022. Το φετινό μέρισμα στους μετόχους, είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με το περσινό που ανερχόταν στα 1,7 δισ. Οι μέτοχοι της εταιρείας έχουν λάβει συνολικές πληρωμές ύψους 9 δισ. δολαρίων από το 2020. Οι φετινές πληρωμές θα ξεκινούν από τα 5 εκατομμύρια δολάρια ανά μέτοχο και θα αυξάνονται ανάλογα σε κάποιους συνεργάτες και στελέχη.

Η Trafigura ιδρύθηκε το 1993 από τον Claude Dauphin, τον Γάλλο πρώην διευθύνων σύμβουλο του ομίλου. Τριάντα χρόνια μετά έχει καταφέρει να είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρείες εμπορίου πρώτων υλών, με δραστηριότητα σε 150 χώρες και παρουσίας σε τομείς που επεκτείνονται από ορυχεία και λιμάνια μέχρι ενεργειακές υποδομές.

Ανά καιρούς η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για διεφθαρμένες συναλλαγές. Το 2023 σχημάτισε πρόβλεψη ύψους 123 εκατ. δολαρίων για να σταματήσουν έρευνες από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε σχέση με «μη σύννομες πληρωμές» στη Βραζιλία. Επίσης, την Τετάρτη, Ελβετοί εισαγγελείς, σε μια άλλη υπόθεση, κατηγόρησαν την εταιρεία για δωροδοκία οκτώ κρατικών αξιωματούχων στην Αγκόλα μεταξύ του 2009 και 2011.

Οι συμπεριφορές του παρελθόντος δεν αντικατοπτρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί πλέον η Trafigura, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος Jeremy Weir.

Στο εμπόριο πρώτων υλών καταγράφεται σημαντική αύξηση κερδών από το 2020, όταν η πανδημία έφερε διαταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες μεταφοράς προϊόντων και προκάλεσε μεταβλητότητα στην ενέργεια και στις τιμές των μετάλλων. Παράλληλα το μετοχικό κεφάλαιο της Trafigura έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώνοντας αύξηση από τα 6.8 δισ. δολάρια το 2019 και στα 16.5 δισ. Περίπου το μισό από τη συγκεκριμένη αύξηση έχει επιστραφεί ως σε μερίσματα στους μετόχους.
Η εταιρεία έχει ως έδρα τη Σιγκαπούρη, αλλά η πλειοψηφία του προσωπικού και ο διευθύνων σύμβουλος εργάζονται από την Ελβετία.