Ένα βήμα παρακάτω σκοπεύει να πάει το επόμενο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, διευρύνοντας τη δυνατότητα υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες και σε άλλους τομείς πέραν της προμήθειας ενέργειας, εξέλιξη που αντανακλά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της στην εποπτεία των κλάδων υδάτων και αποβλήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΑΕΥ θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλουν αιτήματα και για αθέμιτες πρακτικές σε σχέση με την προμήθεια νερού. Ήδη, η ψηφιακή πλατφόρμα του Ελληνικού Ενεργειακού Διαμεσολαβητή – ENOMOS μετρά δεκαεπτά μήνες ζωής, διευκολύνοντας την εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών/πελατών ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου και προμηθευτών και διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων μπαίνει και ο βαθμός συμμόρφωσης των προμηθευτών απέναντι στις συστάσεις που τους έχουν γίνει κατά καιρούς. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΑΕΥ θέλει να προσφέρει ακόμα ένα εργαλείο διαφάνειας. Θα δώσει την  ευκαιρία στους πολίτες να βλέπουν πώς ταξινομούνται οι προμηθευτές με βάση το αν συμμορφώνονται ή όχι στις συστάσεις που τους γίνονται από την Αρχή.

Πόσα αιτήματα έχουν υποβληθεί το 2025 στην πλατφόρμα ENOMOS

Πάντως, το ενδιαφέρον των πολιτών σε σχέση με τις επιλογές που δίνει η Ρυθμιστική Αρχή για καταγγελία αθέμιτων πρακτικών φαίνεται από τα στοιχεία και της περσινής χρονιάς. Αντικείμενο της ενεργειακής διαμεσολάβησης μπορούν να αποτελέσουν, ενδεικτικά, οι αμφισβητήσεις χρεώσεων, ρήτρας, ύψους της κατανάλωσης, η ασάφεια λογαριασμού κ.λπ. Σκοπός του ενεργειακού διαμεσολαβητή είναι η συμφιλίωση μεταξύ του προμηθευτή και του καταναλωτή. Από τις αρχές του έτους έχουν σταλεί 150 αιτήματα από τους καταναλωτές στον ενεργειακό μεσολαβητή, μέσω της πλατφόρμας ENOMOS. Να σημειωθεί πως ο καταναλωτής πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στον προμηθευτή του για το πρόβλημα. Πολλά από αυτά τα αιτήματα φτάνουν και στην πλατφόρμα της Myrae. Τα αιτήματα αυτά υπολογίζονται σε χιλιάδες. Σε δεύτερο στάδιο φτάνουν στον ενεργειακό μεσολαβητή. Από τα 150 αιτήματα που έχουν φτάσει στην υπηρεσία το 2025 τα περισσότερα αφορούν διαμαρτυρίες για υπέρογκες χρεώσεις από τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Μια άλλη κατηγορία αιτημάτων αφορούν διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις στην παροχή υπηρεσιών από τον ΔΕΔΔΗΕ (καθυστερήσεις στις μετρήσεις).

Όταν φτάνει στην πλατφόρμα ENOMOS το αίτημα του καταναλωτή, τότε το πρώτο βήμα που θα κάνει η υπηρεσία είναι να απευθύνει προς τον προμηθευτή ένα ερώτημα, σε σχέση με το εξεταζόμενο ζήτημα. Αφού λάβει απάντηση και ενημερώσει τον καταναλωτή τότε θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Εάν δεν καταστεί εφικτό μόνο τότε η ρυθμιστική αρχή απευθύνει μια σύσταση και καλεί να γίνει αυτή αποδεκτή.

Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής για το 2024 εξέδωσε 67 συστάσεις εκ των οποίων 45 (ποσοστό 67%) υπέρ του καταναλωτή και 22 (ποσοστό 33%) υπέρ του προμηθευτή. Επιπλέον, σε 20% των συνολικών διαφορών (57 αιτήματα περίπου), τα μέρη κατέληξαν σε φιλική επίλυση με τη συνδρομή του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή, χωρίς να χρειαστεί η έκδοση σύστασης. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ το υψηλό ποσοστό (67%) συστάσεων υπέρ του καταναλωτή φανερώνει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, πράγματι συντρέχει πλημμελής ενημέρωση των πελατών ή αδυναμία ορθού χειρισμού των λογαριασμών από τον προμηθευτή.

Διαβάστε ακόμη: