Στα τέλη του καλοκαιριού του 2026 αναμένεται να παραδοθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά από τη Dimand. Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Πειραιά και έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ αναπλάσεων που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή.

Το εν λόγω έργο αναπτύσσεται στο ακίνητο «Δασκαλάκη» και είναι συνολικής έκτασης 17 στρεμμάτων. Βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου στον Άγιο Διονύσιο. Από τα 17 στρέμματα του ακινήτου στα 12,5 στρέμματα θα κατασκευαστεί το Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο θα είναι συνολικής επιφάνειας 36.000 τ.μ.

Πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίριο σε διάταξη Π, με βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων, τριγύρω από το διατηρητέο κτίριο που υπάρχει στο οικόπεδο. Ο σχηματισμός του συγκροτήματος δημιουργεί έναν εσωτερικό ακάλυπτο χώρο, που ενοποιεί τις επιμέρους χρήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και το αίσθημα της ασφάλειας. Σ’ αυτό θα συγκεντρωθούν συνολικά εννέα δικαστήρια, τα οποία θα στεγάζουν 300 δικαστικούς και 560 διοικητικούς υπαλλήλους, με τη χωρητικότητα ωστόσο του κτιρίου να είναι για 1.200 άτομα.

Στο οικοδομικό τετράγωνο υπήρχε βιομηχανική εγκατάσταση κλωστοϋφαντουργίας, με σειρά από κτίρια παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους φορτοεκφόρτωσης, από το σύνολο των οποίων αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μόνο το κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο διώροφο κτίριο επί της συμβολής των οδών Χαϊδαρίου και Παπαστράτου, που είναι και το μόνο το οποίο θα διατηρηθεί (και θα αποκατασταθεί) στη νέα εποχή. Με επιφάνεια κάλυψης 375,17 τ.μ., το διατηρητέο κτίριο δύναται να χρησιμοποιηθεί μόνο για γραφεία δικηγόρων.

Για λόγους ιστορικής μνήμης, πρόκειται επίσης να αποκατασταθεί το παλαιό τοίχος του εργοστασίου (84,50 μ.), ορίζοντας από κοινού έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα για την πρώτη εικόνα στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, σε διάλογο με το παρελθόν.

Το κτίριο που θα ανεγερθεί δεν είναι απλώς ένα ακόμη δημόσιο έργο. Θα είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED GOLD, ένα ορόσημο που θέτει νέα πρότυπα για τον τρόπο που πρέπει να σχεδιάζονται τα δημόσια κτίρια.

Αναλυτικά, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά σχεδιάζεται με γνώμονα τη λειτουργικότητα, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα. Στο κέντρο του κτιρίου θα δημιουργηθεί ένας εσωτερικός ακάλυπτος χώρος, που θα επικοινωνεί με διαμπερείς στοές στο ισόγειο, εξασφαλίζοντας οπτικές φυγές προς τις περιμετρικές οδούς και επιτρέποντας την είσοδο φυσικού φωτός στο εσωτερικό του συγκροτήματος.

Οι 27 αίθουσες των ακροατηρίων και της ολομέλειας θα τοποθετηθούν στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, διευκολύνοντας την πρόσβαση του κοινού και επιτρέποντας παράλληλα τη χρήση ανεξάρτητης εισόδου από τους δικαστικούς λειτουργούς. Στους ανώτερους ορόφους θα αναπτυχθούν εκατοντάδες γραφεία και βοηθητικοί χώροι, όπως αίθουσες συσκέψεων, βιβλιοθήκες, αποθηκευτικοί χώροι και χώροι αναμονής μαρτύρων. Στο υπόγειο θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης με συνολική χωρητικότητα 400 θέσεων.

Το συγκρότημα θα πλαισιώνεται από εκτεταμένους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και μια πλατεία περίπου 3.000 τ.μ., ενώ δίπλα θα διαμορφωθούν αθλητικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., επίσης προσβάσιμες στο κοινό. Στην περιβαλλοντική ταυτότητα του έργου θα συμβάλλει και η δημιουργία φυτεμένου δώματος 200 τ.μ., ενισχύοντας τη βιοκλιματική του απόδοση.

Διαβάστε ακόμη