Έντονο ενεργειακό «πρόσημο» θα έχει η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου που λαμβάνει χώρα σήμερα (Τετάρτη 7 Μαΐου 2025) στην Αθήνα, υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμβούλιο που θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή από τους κ.κ. Μητσοτάκη και αλ Σίσι κοινής διακήρυξης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση των δυο χωρών, τα ενεργειακά θέματα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Στο ενεργειακό κεφάλαιο δε, κυριαρχεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) που υλοποιεί η Elica του Ομίλου Κοπελούζου. Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στη λίστα των Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PMI), συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας και στον εμπλουτισμό των πηγών πράσινης ενέργειας της Ευρώπης και αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στον «χάρτη» της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Αιγύπτου αναμένεται σήμερα να υπογραμμίσουν ακόμα μια φορά τη στήριξή τους προς το project που θα μεταφέρει 3 GW πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, συνεισφέροντας παράλληλα στην επίτευξη των στόχων της Αιγύπτου ως προς τις ΑΠΕ, εκφράζοντας τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση του έργου έως το 2030. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά την επίτευξη ενός σημαντικού οροσήμου για το GREGY, καθώς λίγες μέρες πριν υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Elica και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη χρηματοδότηση από την EBRD μέρος του κόστους για τις πρώτες βασικές μελέτες του έργου που είναι κρίσιμες για την ωρίμανσή του. Ο λόγος για τη Μελέτη Γραφείου (Desktop Study), που θα καθορίσει τη βέλτιστη χάραξη του υποθαλάσσιου καλωδίου, και την ολοκληρωμένη Ανάλυση Κόστους-Οφέλους και Τεχνική Ανάλυσης. Υπενθυμίζεται ότι το έργο προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα 3000 MW καθαρής ενέργειας που θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά πάρκα και κατά 25% από φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 9,5 GW. Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η τελική επενδυτική απόφαση να ληφθεί έως το 2026.

Ελλάδα και Αίγυπτος αναμένεται να αναδείξουν για ακόμα μια φορά τη σημασία της ενέργειας, ως καταλύτη για την εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας τους που αποτελεί πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας. Αναμένεται, επίσης, να εστιάσουν στις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Στο «κάδρο» αυτό μπαίνει η διμερής συνεργασία για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), στο πλαίσιο του ΜoU που υπεγράφη στις αρχές του έτους από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Καρίμ Μπαντάουι, ενώ είναι πιθανό να γίνει αναφορά και στις προοπτικές συνεργασίας στο πράσινο υδρογόνο. ·

Την ίδια στιγμή, καθώς η  Αίγυπτος αναζητεί νέους «δρόμους» προς την Ευρώπη, στην εξίσωση της ενεργειακής συνεργασίας μπαίνει το φυσικό αέριο, οι προοπτικές εξαγωγών περισσότερου αιγυπτιακού LNG προς την Ελλάδα αλλά και η αξιοποίηση των υποδομών των δυο χωρών για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Όπως έχει γράψει το energygame.gr, η Αίγυπτος «βλέπει» ότι οι ελληνικές υποδομές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσος κόμβος μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος) προς την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2024 ο όμιλος Κοπελούζου προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Αιγύπτου, EGAS, για τη σύσταση κοινής εταιρείας με στόχο την εξαγωγή LNG προς την Ελλάδα και τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Συμφωνίες με EGAS και GASCO εξάλλου έχει υπογράψει και ο ΔΕΣΦΑ. Η συνεργασία με την EGAS επικεντρώνεται στη δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS), ενώ αυτή με τη GASCO αφορά τη διερεύνηση υποδομών για φυσικό αέριο, υδρογόνο και ανανεώσιμα αέρια, καθώς και έργα απανθρακοποίησης και LNG, αξιοποιώντας την εμπειρία του ΔΕΣΦΑ.

Διαβάστε ακόμη