«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε ένα μπλακάουτ υπό ακατάλληλες συνθήκες», τονίζει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε ανάλυσή του. Όπως αναφέρει, τα ηλεκτρικά δίκτυα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα εκείνα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και του Κοσόβου, είναι ολοένα και πιο διασυνδεδεμένα, τόσο μεταξύ τους όσο και με το ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προσφέρει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η ενισχυμένη σταθερότητα του δικτύου και η δυνατότητα εισαγωγών ενέργειας από γειτονικές χώρες σε περίπτωση έλλειψης. Ωστόσο, αν υπήρχε μια σοβαρή διαταραχή σε κάποιο σημείο του περιφερειακού συστήματος, λόγω τεχνικής βλάβης ή αστάθειας στις ροές ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα «ντόμινο» επιπτώσεων για τα δίκτυα των κρατών της περιοχής.
Το μπλακάουτ στην Ιβηρική, επισημαίνει το ΙΕΝΕ, υποδεικνύει στα κράτη της ΝΑ Ευρώπης τη σημασία που έχει όχι μόνο η ανάπτυξη ΑΠΕ, αλλά και η διασφάλιση ενός ισχυρού και σταθερού δικτύου. Με προσεκτικό σχεδιασμό, περιφερειακή συνεργασία και φυσικά μεγάλες επενδύσεις, η περιοχή στην οποία ανήκει η χώρα μας θα μπορούσε να μετριάσει τους κινδύνους για το ηλεκτρικό της σύστημα και να συνεχίσει την πορεία της προς ένα «πιο καθαρό και ασφαλές ενεργειακό μέλλον».
Επιστρέφοντας στο «μέτωπο» της Ιβηρικής, τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί κάποια ασυνήθιστα φαινόμενα στην αγορά ενέργειας, απόρροια του μπλακάουτ της Δευτέρας που πέρασε. Όπως μεταδίδει το Montel, η REN, ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος της Πορτογαλίας, έχει σταματήσει τις εισαγωγές ρεύματος από την Ισπανία, σε μια προσπάθεια να πορευτεί με τον πιο “safe” τρόπο και να εξασφαλίσει την σταθερότητα του πορτογαλικού δικτύου.
Από την άλλη πλευρά, το ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες έχει πιο έντονο το στοιχείο του φυσικού αερίου και πιο περιορισμένο τον ρόλο τον ΑΠΕ. Μια ανάγνωση για αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πως πρόκειται για απόφαση της REE, του διαχειριστή του συστήματος της Ισπανίας, και όχι για κατάσταση που προέκυψε από την αγορά. Με άλλα λόγια, είναι πιθανό η REE να έχει επιλέξει να περιορίσει αυτές τις μέρες το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας και να έχει ενισχύσει το μερίδιο των μονάδων που καίνε φυσικό αέριο, προκειμένου να «παίξει» και αυτή με έναν πιο “safe” τρόπο. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως αυτές τις ημέρες θα επανέλθουν πλήρως και οι πυρηνικές μονάδες της χώρας. Συνεπώς, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα διατηρηθεί ο ενισχυμένος ρόλος των μονάδων φυσικού αερίου.
Ισπανία και Πορτογαλία συμπράττουν για να βρεθεί η αιτία του μπλακάουτ
Ενώ η αιτία του μπλακάουτ της Ιβηρικής δεν έχει γίνει ακόμη σαφής, οι υπουργοί Ενέργειας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συμφώνησαν την Παρασκευή να δημιουργήσουν μια ομάδα παρακολούθησης με σκοπό τον εντοπισμό της. Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα θα «συνεργαστούν για να εντοπίσουν… την αιτία και κυρίως για να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Σάρα Άαγκενσεν. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα σταλούν στον ENTSO-E και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η δημιουργία της κοινής ομάδας εργασίας των δύο χωρών ακολουθεί την ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης για διερεύνηση του περιστατικού. Εκτός από τη συνάντησή της με την Πορτογαλίδα ομόλογό της, Μαρία ντα Γκράσα Καρβάλιο, η Άαγκενσεν έστειλε επιστολές στις αρχές της Γαλλίας και του Μαρόκου, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και ευχαριστώντας ταυτόχρονα και τις δύο χώρες για τη στήριξή τους στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Οι διασυνδέσεις με το Μαρόκο και τη Γαλλία ήταν καθοριστικές για τη σταθεροποίηση του ισπανικού δικτύου μετά τη διακοπή, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Διαβάστε ακόμη