Οι έρευνες για τα αίτια του μπλακάουτ που βύθισε στο σκοτάδι την Ισπανία και την Πορτογαλία βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να έχει δοθεί μέχρι στιγμής μια σαφής εξήγηση. Ωστόσο, ήδη αρκετοί διαχειριστές, αναλυτές και φορείς σε χώρες της Ευρώπης έχουν δηλώσει πως ένα ανάλογο μπλακάουτ θα ήταν απίθανο να συμβεί στη χώρα τους, υποβαθμίζοντας το ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιου συμβάντος.

Όπως αναφέρει το Montel, ο Klaus Mueller, επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, BNA, δήλωσε πως «θεωρούμε ένα τέτοιο μπλακάουτ εξαιρετικά απίθανο», αφού, κατά τον ίδιο, η Γερμανία διαθέτει πολύ καλά θωρακισμένο ηλεκτρικό σύστημα, ισχυρά ενσωματωμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο. Η RTE, ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος της Γαλλίας, επισήμανε σε δελτίο τύπου πως στο γαλλικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν αρκετές χειροκίνητες και αυτόματες «αμυντικές δικλείδες», με πρώτο μέτρο την απομόνωση της πληγείσας περιοχής. «Αν, παρά τα μέτρα αυτά, συμβεί μπλακάουτ, τότε η Γαλλία διαθέτει διαδικασίες επανεκκίνησης του συστήματος ηλεκτροδότησης, που επιτρέπουν σταδιακή επανατροφοδότηση των καταναλωτών σε διαφορετικές ζώνες, κυρίως από υδροηλεκτρικά φράγματα», αναφέρει το δελτίο.

Ο διαχειριστής συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, NESO, υποβάθμισε επίσης την πιθανότητα να συμβεί ένα τέτοιο μπλακάουτ στη χώρα, δηλώνοντας πως διαθέτει «καλά οργανωμένα σχέδια για την αντιμετώπιση ευρείας γκάμας πιθανών σεναρίων». Παράλληλα, ο αναλυτής Edoardo Beltrame, μιλώντας για την Ιταλία, σχολίασε πως είναι καλύτερα προετοιμασμένη από την Ισπανία αφού διαθέτει επαρκή εφεδρική ισχύ μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, κάτι που θα προστάτευε το δίκτυο από κινδύνους.

Στο μεταξύ, η REE, ο διαχειριστής συστήματος της Ισπανίας, έχει μειώσει αυτές τις μέρες το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας και έχει αυξήσει το μερίδιο των μονάδων που «καίνε» φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει στο ελάχιστο τους κινδύνους για το δίκτυο, δεδομένης της απουσίας των πυρηνικών μονάδων, που σταδιακά επανέρχονται σε λειτουργία μετά το μπλακάουτ της Δευτέρας. Όπως αναφέρει το Montel, ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ισπανίας αφού επανέλθουν πλήρως οι πυρηνικές μονάδες και ειδικότερα αν θα διατηρηθούν «στο παιχνίδι» οι μονάδες φυσικού αερίου, περιορίζοντας το μερίδιο των ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως ένα από τα σενάρια που εξετάζεται στην Ισπανία, αναφορικά με τα αίτια του μπλακάουτ, είναι αν έπαιξε ρόλο στην αποσταθεροποίηση του συστήματος η υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ζήτηση για ρεύμα. Η REE έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ισχύει αυτό το σενάριο, ενώ σε ανάλογη τοποθέτηση έχει προβεί και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία, παρόλο που σε άλλη στιγμή τόνισε πως «όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι».

Τα συγχαρητήρια του ENTSO-E και η έναρξη έρευνας για τα αίτια του μπλακάουτ

Τέλος, επισημαίνεται πως ο ENTSO-E, το δίκτυο των διαχειριστών ηλεκτρικών συστημάτων της Ευρώπης, εξέφρασε με ανακοίνωσή του τα συγχαρητήριά του προς τη REE, τον διαχειριστή του συστήματος της Ισπανίας, και τη REN, τον διαχειριστή του συστήματος της Πορτογαλίας, για την ταχεία απόκρισή τους μετά το μπλακάουτ και την επίτευξη επαναφοράς της ηλεκτροδότησης στις χώρες τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η ταχεία απόκριση ανέδειξε «την υψηλή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των αρμόδιων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς (TSOs), Red Eléctrica (REE) και REN, με τη στήριξη και συνεργασία του γαλλικού TSO, RTE, καθώς και της μαροκινής εταιρείας κοινής ωφέλειας ONEE», πρόσθεσε ο ENTSO-E.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο ENTSO-E ανέφερε πως θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των αιτιών του μπλακάουτ, στην οποία θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και ο ACER, ο οργανισμός που συντονίζει τη δράση των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας στην Ευρώπη. Η έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων θα οδηγήσει σε μια τελική έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί.

Διαβάστε ακόμη