Οι περιοχές με νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, είναι πιο αργές στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, λόγω έλλειψης πόρων, απ’ ότι οι πιο εύπορες περιοχές, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι τοπικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα οικονομικά κίνητρα. Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Energy και επικεφαλής της οποίας είναι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι εμπορικές και βιομηχανικές στέγες, όπως αυτές που βρίσκονται πάνω σε κτίρια λιανικής πώλησης και εργοστάσια, προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία να μειωθεί αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «χάσμα ισότητας στην ηλιακή ενέργεια».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μη οικιστικές στέγες παράγουν 38% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές με νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος από ότι σε αυτές με μεγαλύτερο εισόδημα. Αυτό το χάσμα, το οποίο οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη ανάπτυξη σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα, έχει διευρυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τα μη οικιστικά κτίρια μπορούν να τροφοδοτούν τις κοινότητες γύρω τους

Τα καλά νέα είναι ότι τα μη οικιστικά κτίρια έχουν μεγάλη αχρησιμοποίητη ικανότητα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτεί και τις κοινότητες γύρω τους.

Στις περιοχές με νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, οι εμπορικές επιχειρήσεις φαίνεται να ανταποκρίνονται περισσότερο σε κυβερνητικά κίνητρα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, απ’ ότι τα νοικοκυριά, όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα, μια προηγούμενη μελέτη των ερευνητών του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι οι οικιακοί πελάτες σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι μπορεί να έχουν λιγότερους οικονομικούς πόρους και συχνά δεν είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους, δείχνουν μικρότερη ανταπόκριση στις φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα οικονομικά κίνητρα.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά, από μη οικιστικά κτίρια θα μπορούσε να καλύπτει περισσότερο από το ένα πέμπτο της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχεδόν τα δύο τρίτα των οικιστικών κτιρίων από περιοχές με νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Επίσης, το ακατέργαστο κόστος αυτής της ενέργειας θα ήταν σε πολλές κοινότητες μικρότερο από τα οικιακά τιμολόγια που χρεώνουν οι τοπικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού

Εάν οι εμπορικές και βιομηχανικές ηλιακές συστοιχίες μπορούν να τροφοδοτούν το πλεόνασμα της ηλεκτρικής τους ενέργειας στα τοπικά δίκτυα, γράφουν οι ερευνητές, οι κάτοικοι με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω κοινοτικών συνδρομών αντί να κατασκευάζουν τα δικά τους πάνελ στην οροφή. Οι εμπορικοί και βιομηχανικοί χώροι προσφέρουν επίσης μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας, σε σύγκριση με τους ατομικούς οικιακούς ηλιακούς συλλέκτες. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι μη οικιακοί πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν επίσης να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα φορολογικά κίνητρα και άλλες κυβερνητικές παροτρύνσεις, οδηγώντας σε μεγαλύτερη υιοθέτηση.