Η χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου Ισραήλ, Great Sea Interconnector (GSI) αναδεικνύεται σε ζήτημα μείζονος σημασίας μετά και τη συνάντηση την οποία πραγματοποίησε χθες αντιπροσωπεία του ΑΔΜΗΕ υπό τον πρόεδρο και CEO Μανούσο Μανουσάκη με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Μάκη Κεραυνό. Οι επενδυτικές και κυρίως οι χρηματοδοτικές αποφάσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία του έργου με τον μήνα Μάρτιο να αποτελεί ορόσημο, και το τελικό μετοχικό σχήμα να είναι το δεύτερο κομμάτι αυτού του παζλ.

Τεχνικές αντιπροσωπείες της ΕΤΕπ και του ΑΔΜΗΕ έχουν εισέλθει σε διάλογο για την προώθηση αιτήματος δανειοδότησης με τις συνομιλίες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ο ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη υλοποίησης της διασύνδεσης, από πέρυσι τον Οκτώβριο έχει επαναφέρει το αίτημα χρηματοδότησης στην ΕΤΕπ μαζί με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μια σειρά από παραδοχές της μελέτης βιωσιμότητας του έργου ήταν λάθος. Μάλιστα υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ενστάσεις της ΕΤΕπ για την αίτηση που είχε υποβάλει παλαιότερα ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης (EuroAsia Interconnector) θα υποχωρήσουν, μετά την κατάθεση και ανάλυση από τον ΑΔΜΗΕ νέων παραδοχών σε σχέση με την επένδυση, οι οποίες θεωρείται ότι διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του έργου, αλλά και την ωφελιμότητά του για τις αγορές ηλεκτρισμού της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά ευρύτερα και της αγοράς της ΕΕ, μέσω κυρίως της περαιτέρω αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην Κύπρο, τη μόνη ενεργειακά απομονωμένη αγορά της ΕΕ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο έχει ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή του κράτους στο έργο, μέσω απόκτησης μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Great Sea Interconnector, περίπου με ποσό 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει από δάνειο από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση νέων μελετών.

Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από το επενδυτικό fund TAQA, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, και το ισραηλινό Aluma. Τις εξελίξεις παρακολουθούν και αμερικανικά funds όπως το DFC (Οικονομικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) είδηση την οποία είχε γνωστοποιήσει προσφάτως η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο έχει εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility της Ε.Ε. ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI), ενώ ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συζητήσεις και με εμπορικές τράπεζες για την πλήρη χρηματοδότησή του.