Η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, εξετάζει την πώληση της λιμενικής της μονάδας στην Τουρκία, στο πλαίσιο μιας σειράς συμφωνιών που αναδιαμορφώνουν τις δραστηριότητες της εταιρείας σε μια βασική αγορά. Η SOCAR Turkey Enerji AS έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συνομιλίες για μια συμφωνία που αφορά τη SOCAR Terminal, η οποία διαχειρίζεται ένα εμπορικό λιμάνι και μια ξεχωριστή κοντινή εγκατάσταση που εξυπηρετεί τη θυγατρική της SOCAR στον τομέα της πετροχημείας, την Petkim Petrokimya Holding AS, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Δεν είναι σαφές με ποιους πιθανούς αγοραστές έχει μιλήσει η SOCAR, και οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε συμφωνία. Η SOCAR αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι μετοχές της Petkim στην Κωνσταντινούπολη ανέκαμψαν από τις αρχικές απώλειες, σημειώνοντας άνοδο έως και 3,5% μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης.

Η αζέρικη εταιρεία έχει επενδύσει 420 εκατ. δολάρια στη SOCAR Terminal, η οποία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο λιμάνι στην περιοχή του Αιγαίου. Η εγκατάσταση έχει τη δυνατότητα διαχείρισης έως και 1,5 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων είκοσι ποδών (TEU) ετησίως. Η εταιρεία απλοποίησε τις λιμενικές της θυγατρικές νωρίτερα φέτος, με τη SOCAR Terminal να αποκτά το υπόλοιπο 93% της Petkim Port Operator Petlim Limancilik Ticaret AS έναντι 172 εκατ. δολαρίων.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία για τη SOCAR Terminal θα μπορούσε να ενισχύσει τα μετρητά της μητρικής εταιρείας, καθώς αυτή προετοιμάζεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για μια επέκταση 7 δισ. δολαρίων του πετροχημικού της τομέα στην Τουρκία. Η πιθανή πώληση θα ακολουθούσε άλλες συμφωνίες της τουρκικής δραστηριότητας της SOCAR φέτος. Η αζέρικη εταιρεία πούλησε τις επιχειρήσεις διανομής φυσικού αερίου της στη χώρα τον Ιανουάριο και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την αγορά ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.

Η SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς ομίλους της περιοχής του Καυκάσου. Ιδρύθηκε το 1992 και δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα του ενεργειακού κλάδου, από την εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων έως τη διύλιση, μεταφορά και εμπορία. Η SOCAR διατηρεί έντονη διεθνή παρουσία, με επενδύσεις σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ελβετία και η Γεωργία, και παίζει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσω αγωγών όπως ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου. Στην Τουρκία, η εταιρεία έχει αποκτήσει στρατηγική σημασία, επενδύοντας δισεκατομμύρια σε υποδομές όπως το διυλιστήριο STAR και η πετροχημική μονάδα Petkim.

Διαβάστε ακόμη