Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τις τρέχουσες τεχνικές εργασίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένου του έργου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρυχίων καλωδίων από την Τουρκία. Για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, έχουν τεθεί σε λειτουργία επτά κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση των υποδομών και της οικονομικής ανάπτυξης στο τουρκοκρατούμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Όπως αναφέρει το turkiyetoday, μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετών για την 51η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο του 1974, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο βόρειο τμήμα και ζήτησε για άλλη μια φορά τη διεθνή αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», η οποία παραμένει αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία.

GSI: Αδιέξοδο με την απόφαση ανάκτησης δαπανών από ΡΑΕΚ

Εν τω μεταξύ, όπως έγραψε λίγες ημέρες νωρίτερα το energygame.gr, χωρίς καμία πρόοδο στις διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκε και η τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα την Τρίτη 15 Ιουλίου μεταξύ της Κομισιόν, του ΑΔΜΗΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το ζήτημα του Great Sea Interconnector GSI, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Παρά τις εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών για έγκριση από πλευράς ΡΑΕΚ των 25 εκατ. ευρώ για το έργο ‘άμεσα, κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται δύσκολο να συμβεί. Ως  αποτέλεσμα και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη να μην υπάρξει τελικά καμία εξέλιξη, με την Κομισιόν που έχει εντείνει στην πίεση να δίνει νέο ραντεβού -μέσω νέας τηλεδιάσκεψης- στις 23 Ιουλίου στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη  χθεσινή διαδικασία έγινε εκτενής συζήτηση για το έσοδο, στη βάση της ανάγκης να λάβει η ΡΑΕΚ απόφαση για την ανάκτηση  περίπου 13 εκατ. ευρώ φέτος. Από τη συζήτηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ενημέρωση από την κυπριακή πλευρά είναι πως δεν υπάρχει κάποια ρυθμιστική απόφαση και πως αυτή θα υπάρξει μόνο όταν θα περατωθεί το έργο. Υπό αυτά τα δεδομένα, εμφανίζεται ένα σημαντικό εμπόδιο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Μόνο η έγκαιρη απόφαση της ΡΑΕΚ θα ανοίξει τον δρόμο για την αποπληρωμή της NEXANS για την κατασκευή του καλωδίου. Σε διαφορετική περίπτωση, το ενδεχόμενο της παύσης πληρωμών από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ προς τη γαλλική Νexans που κατασκευάζει το καλώδιο θα είναι το άμεσο επακόλουθο.

Διαβάστε ακόμη