Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη Σερβία στην προετοιμασία ενός πυρηνικού προγράμματος και να υπογράψουν με την κυβέρνηση ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε η σερβική ρυθμιστική αρχή για την ακτινοπροστασία και την πυρηνική ασφάλεια, Srbatom. «Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό και κοινό ενδιαφέρον για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα αυτό, και ότι η σημερινή συνάντηση παρέχει ένα σταθερό θεμέλιο για μελλοντική συνεργασία», ανέφερε η Srbatom την Πέμπτη, έπειτα από επίσκεψη του Τζάστιν Π. Φρίντμαν, ανώτερου συμβούλου για την εμπορική ανταγωνιστικότητα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, και του διαδόχου του, Κρίστοφερ Κλάιν.

Όπως επισημαίνει το See News, μέσα στο 2023, η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ και η Srbatom υπέγραψαν συμφωνία για ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και συνεργασία στην πυρηνική ασφάλεια.

Η Σερβία θέλει να εντάξει την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό της μείγμα

Η κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (NPPs) απαγορευόταν στη Σερβία μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, όταν το κοινοβούλιο ήρε την απαγόρευση που είχε επιβληθεί το 1989 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Δύο μήνες νωρίτερα, το σερβικό υπουργείο Ενέργειας είχε υπογράψει σύμβαση με τη γαλλική κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Electricité de France (EDF) και την εταιρεία μηχανικών συμβούλων Egis Industries για τη διενέργεια προκαταρκτικής τεχνικής μελέτης σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς στη Σερβία.

Η μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα, έδειξε ότι είναι εφικτή η ενσωμάτωση της πυρηνικής ενέργειας στο υφιστάμενο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας μέσα στα επόμενα 15 έως 20 χρόνια, σύμφωνα με τη δήλωση της υπουργού Ενέργειας, Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η Σερβία θα χρειαστεί περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ (35 εκατομμύρια δολάρια) για τη διεξαγωγή των δύο πρώτων φάσεων ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), οι οποίες περιλαμβάνουν μελέτη προκαταρκτικής σκοπιμότητας, προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύναψη συμβάσεων και την κατασκευή σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, καθώς και την ίδρυση νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των φάσεων, που αναμένεται να διαρκέσουν μεταξύ πέντε και επτά ετών, θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Η Σερβία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με εταίρους από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας, για την ενδεχόμενη κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού, δήλωσε η Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς. Στο πλαίσιο ενός από τα σενάρια του Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος που υιοθέτησε η Σερβία τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η χώρα εξετάζει την εισαγωγή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 1.000 MW μετά το 2040.

Διαβάστε ακόμη