Η Shell έλαβε περιβαλλοντική άδεια για να πραγματοποιήσει έως και πέντε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή. Η πετρελαϊκή εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση για την άδεια πέρυσι και σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ερευνητικές ή αξιολογικές γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο Northern Cape Ultra Deep στην περιοχή Orange Basin, σε βάθη που κυμαίνονται μεταξύ 2.500 μέτρων και 3.200 μέτρων, αναφέρει το Reuters.

Πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η TotalEnergies, επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Νότιας Αφρικής, όπου η πλούσια σε κοιτάσματα λεκάνη Orange Basin εκτείνεται νοτιότερα εντός των νοτιοαφρικανικών χωρικών υδάτων, με την ελπίδα να επαναλάβουν τις σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν στη γειτονική Ναμίμπια.

«Εφόσον εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στη θάλασσα, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Νότιας Αφρικής και στα κυβερνητικά προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε η Shell σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Το προηγούμενο ερευνητικό πρόγραμμα της Shell στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας διακόπηκε λόγω δικαστικών προσφυγών που σχετίζονταν με την έλλειψη δημόσιας διαβούλευσης και τους φόβους ότι οι σεισμικές έρευνες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η πολύχρονη αυτή υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής αργότερα φέτος και θα μπορούσε είτε να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα έκρηξη εξερευνήσεων είτε να μετριάσει τις προσδοκίες. Οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις, οι πολλές δικαστικές ενέργειες για την αναστολή γεωτρήσεων και η γραφειοκρατία έχουν αναστείλει τις φιλοδοξίες της Νότιας Αφρικής να αναπτύξει το πετρελαϊκό και φυσικό της δυναμικό.

Η πιο βιομηχανοποιημένη οικονομία της Αφρικής έχει χάσει περίπου το ήμισυ της διυλιστηριακής της ικανότητας τα τελευταία χρόνια και εξαρτάται πλέον περισσότερο από εισαγωγές επεξεργασμένων πετρελαϊκών προϊόντων για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη