Οι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC+ αναμένεται να εγκρίνουν μια ακόμη σημαντική αύξηση παραγωγής για τον Σεπτέμβριο, καθώς ολοκληρώνεται η σταδιακή άρση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από οκτώ μέλη και επιτρέπεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να ανταποκριθούν σε υψηλότερη ποσοστιαία ποσόστωση, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Τα σχέδια για την άρση των περικοπών ύψους 2,17 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) ξεκίνησαν τον Απρίλιο με μια αύξηση 138.000 bpd. Ακολούθησε άνοδος 411.000 bpd για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Το Σάββατο, η ομάδα ενέκρινε αύξηση της παραγωγής κατά 548.000 bpd για τον Αύγουστο.

Πέντε πηγές του Reuters με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η ομάδα είναι πιθανό να εγκρίνει μια αύξηση περίπου 550.000 bpd για τον Σεπτέμβριο, όταν συνεδριάσει στις 3 Αυγούστου. Αυτό θα ολοκληρώσει την προγραμματισμένη επιστροφή των 2,17 εκατομμυρίων bpd στην αγορά από τα οκτώ μέλη: Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Ιράκ, Καζακστάν και Αλγερία. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιτραπεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 300.000 bpd λόγω της αναθεώρησης προς τα πάνω της ποσοστιαίας τους ποσόστωσης.

Ο OPEC+ είναι μια συμμαχία πετρελαιοπαραγωγών χωρών που αποτελείται από τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) και άλλα σημαντικά παραγωγικά κράτη, όπως η Ρωσία, το Καζακστάν και το Μεξικό. Δημιουργήθηκε το 2016 με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, τη σταθεροποίηση των τιμών και τη διατήρηση της ισορροπίας στην αγορά. Ο OPEC+ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της προσφοράς πετρελαίου, λαμβάνοντας αποφάσεις για περικοπές ή αυξήσεις της παραγωγής ανάλογα με τις οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες.

Τα τελευταία χρόνια, ο OPEC+ έχει βρεθεί στο επίκεντρο των παγκόσμιων ενεργειακών εξελίξεων, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των ενεργειακών κρίσεων που ακολούθησαν. Οι αποφάσεις του επηρεάζουν άμεσα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις οικονομίες τόσο των εξαγωγικών όσο και των καταναλωτικών χωρών. Παρά τις εσωτερικές διαφωνίες και τις πιέσεις από μεγάλους καταναλωτές, ο OPEC+ έχει καταφέρει να διατηρεί έναν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αγοράς ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη