Η Γερμανία μελετά τρόπους για να χορηγήσει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Όπως αναφέρουν οι FT, το σχέδιο της Γερμανίας προβλέπει κάλυψη έως και του 50% του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων εταιρειών για διάστημα τριών ετών, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου 4 δισ. ευρώ. Σκοπός του είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας τόνωσης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται σε παρατεταμένη στασιμότητα.

Ωστόσο, το σχέδιο αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, προκαλώντας τις πρώτες σοβαρές εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό ανάμεσα στη CDU του Μερτς, το αδελφό βαυαρικό κόμμα CSU και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Ο επικεφαλής του CSU, Μάρκους Ζέντερ, επέκρινε τον Υπουργό Οικονομικών και Αντικαγκελάριο Λαρς Κλινγκμπάιλ (SPD), επειδή δεν συμπεριέλαβε τις ελαφρύνσεις στο πρώτο του σχέδιο προϋπολογισμού. Το κόστος της φορολογικής μείωσης για τα νοικοκυριά εκτιμάται στα 5,4 δισ. ευρώ ετησίως. Παρά τις αντιρρήσεις, η Υπουργός Οικονομίας Κάτερινα Ράιχε επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των επιχειρήσεων που δικαιούνται επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος από 350 σε 2.200.

Το Υπουργείο Οικονομίας θεωρεί ότι η πρόταση είναι συμβατή με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, το οποίο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να επιδοτούν μέρος του κόστους ενέργειας για να υποστηρίξουν την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας. Η Ράιχε, πρώην στέλεχος του ενεργειακού κλάδου, έχει υποστηρίξει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία έχει πληγεί ιδιαίτερα από το υψηλό κόστος ενέργειας, λόγω της απόφασης για διακοπή της πυρηνικής ενέργειας και της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το σχέδιο στοχεύει να προσφέρει άμεση και αξιόπιστη στήριξη σε βιομηχανίες όπως η χημική, του γυαλιού και των πλαστικών, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ευρύτερη οικονομία μέσω των αλυσίδων παραγωγής.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι οι δημοσιονομικές πιέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για το έλλειμμα. Το ομοσπονδιακό έλλειμμα της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί στα 82 δισ. ευρώ φέτος και να φτάσει τα 126 δισ. ευρώ το 2029. Η πρόταση επιδότησης δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και θα πρέπει να λάβει και την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη