Η Γερμανία, η Τσεχία και άλλες 14 χώρες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους των τιμών στη νέα αγορά άνθρακα του μπλοκ, επειδή φοβούνται ότι η πολιτική αυτή θα αυξήσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών, όπως προκύπτει από έγγραφο που είδε το Reuters.
Το έγγραφο, το οποίο έχει την υποστήριξη αρκετών χωρών ώστε να σχηματιστεί η «ειδική πλειοψηφία» που απαιτείται για την ψήφιση νόμων της ΕΕ, έχει στόχο να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει την αγορά άνθρακα της ΕΕ για τα καύσιμα μεταφορών και θέρμανσης, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το 2027.
«Για να αντιμετωπιστούν οι εύλογες ανησυχίες σχετικά με την αβεβαιότητα των τιμών και τις κοινωνικές επιπτώσεις και για να ενισχυθεί η δημόσια αποδοχή του συστήματος, θα πρέπει να εξεταστούν βελτιώσεις ήδη πριν από την έναρξη λειτουργίας της αγοράς», αναφέρει το έγγραφο.
Η νέα αγορά άνθρακα της ΕΕ θα επιβάλει τιμή CO2 στους προμηθευτές ρυπογόνων καυσίμων που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και κτίρια. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε αν η τιμή του CO2 φτάσει τα 45 ευρώ, θα απελευθερωθούν στην αγορά επιπλέον άδειες CO2 για να τιθασευτούν οι τιμές.
Οι χώρες πρότειναν να ενισχυθεί αυτό, ώστε να προστίθενται περισσότερες άδειες CO2 στην αγορά εάν οι τιμές εκτοξευθούν.
Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει ένα ειδικό «απόθεμα» που προσθέτει επιπλέον άδειες στην αγορά εάν η προσφορά είναι περιορισμένη, παράλληλα με άλλες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης έναρξης δημοπρασιών αδειών άνθρακα, ώστε να δίνεται μια ένδειξη των τιμών, είπαν.
Το έγγραφο υπεγράφη επίσης από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Εσθονία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.
Χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν προηγουμένως προειδοποιήσει ότι η πολιτική αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις κατά των φιλόδοξων μέτρων για την κλιματική αλλαγή, εάν αυξήσει τους λογαριασμούς καυσίμων.
Η ΕΕ έχει συμφωνήσει ότι δισεκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα της νέας αγοράς θα διατεθούν στην άκρη για να βοηθήσουν τους πολίτες να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να επιδοτήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ενεργειακές ανακαινίσεις σπιτιών.
Η ΕΕ έχει μειώσει τις πράσινες πολιτικές φέτος, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την πολιτική αντίδραση στην πράσινη ατζέντα της.
Η ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής αμβλύνει τους βασικούς στόχους της για τη μείωση των εκπομπών. Όμως η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδυναμώσει έναν προγραμματισμένο κλιματικό στόχο για το 2040, για να προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη των σκεπτικιστικών χωρών, όπως ανέφερε προηγουμένως το Reuters.
Η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει τον κλιματικό στόχο για το 2040 στις 2 Ιουλίου.
Διαβάστε ακόμη