Η Γερμανία εγκατέλειψε τη μακροχρόνια αρνητική της στάση απέναντι στην πυρηνική ενέργεια, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή πολιτικής υπό τη νέα κυβέρνηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς. Σε μια αξιοσημείωτη πράξη προσέγγισης με τη Γαλλία, το Βερολίνο ανέφερε ότι δεν θα παρεμποδίζει πλέον τις προσπάθειες υπό γαλλική ηγεσία για την κατάταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ίδιο επίπεδο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Αυτή η αλλαγή πολιτικής αφορά ένα βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, το οποίο εμπόδιζε τις ενεργειακές αποφάσεις της ΕΕ, ιδίως κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα τόσο με Γάλλους όσο και με Γερμανούς αξιωματούχους, η στροφή αυτή αντιπροσωπεύει μια ρεαλιστική προσέγγιση από το Βερολίνο, ανοίγοντας την πόρτα σε μια πιο ισορροπημένη αντιμετώπιση των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.

Ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης χαιρέτισε την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι η στάση της Γερμανίας θα συμβάλει στην άρση των εναπομεινάντων νομοθετικών προκαταλήψεων κατά της πυρηνικής ενέργειας εντός των πλαισίων της ΕΕ. Γερμανοί αξιωματούχοι την χαρακτήρισαν ως «αλλαγή σελίδας» και υπέδειξαν ότι η Γερμανία είναι πλέον πρόθυμη να συμμετάσχει σε συζητήσεις σχετικά με μια ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή υπό το πρίσμα της ρωσικής επιθετικότητας.

Η νέα στάση αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου του καγκελάριου Μερτς να αποκαταστήσει την ισχυρή γαλλογερμανική συνεργασία, η οποία είναι κρίσιμη για την προώθηση πρωτοβουλιών πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ. Ο Μερτς έχει επικρίνει τις προηγούμενες αποφάσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Όλαφ Σολτς για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι άφησαν τη χώρα χωρίς μια αξιόπιστη, χαμηλού κόστους πηγή ενέργειας. Αν και δεν προτίθεται να επαναλειτουργήσει τα κλειστά πυρηνικά εργοστάσια, ο Μερτς υποστηρίζει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες και η πυρηνική σύντηξη.

Η μετατόπιση αυτή αντανακλά ένα αυξανόμενο φιλοπυρηνικό κλίμα στην Ευρώπη, ιδίως μετά την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου που αποκάλυψε τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, σύμφωνα με τους FT. Η Γαλλία, η οποία παράγει ήδη περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, θεωρεί ότι αυτή η ευθυγράμμιση με τη Γερμανία είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ με πυρηνική δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προέτρεψαν πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τον συμπληρωματικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα επέτρεπε τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων σε πυρηνικά έργα και θα διαβεβαίωνε τους επενδυτές για τη νομιμότητα της πυρηνικής ενέργειας.

Η Αυστρία παραμένει ο μόνος σταθερός αντίπαλος της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ. Ωστόσο, η γερμανική μεταστροφή αίρει ένα σημαντικό πολιτικό εμπόδιο και υποδηλώνει ότι το υδρογόνο που παράγεται μέσω της πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε πλέον να τύχει της ίδιας μεταχείρισης με το υδρογόνο που προέρχεται από την αιολική ή την ηλιακή ενέργεια, αναδιαμορφώνοντας το μέλλον της στρατηγικής της Ευρώπης για την πράσινη ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη