Το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ έρχεται μία ημέρα πριν από τον άμεσο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επιβάλει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απειλώντας να επιβάλει κι άλλες, εάν η χώρα συνεχίσει να αρνείται την 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο Λευκός Οίκος και ο “Συνασπισμός των προθύμων”, μεταδίδει το euronews.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκαλεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι για απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία, μια μορφή που έχει υποστηρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι στιγμής, το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει αν ο Ρώσος πρόεδρος θα ταξιδέψει πράγματι στην Κωνσταντινούπολη.
«Πιστεύω ότι αν ο Πούτιν δεν φτάσει και παίζει παιχνίδια, είναι το τελικό σημείο (που αποδεικνύει) ότι δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η προκαταρκτική συμφωνία για τις νέες κυρώσεις, το 17ο πακέτο από τον Φεβρουάριο του 2022, σφραγίστηκε το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ και αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τους υπουργούς Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το euronews.
Η Ουγγαρία, σφοδρός επικριτής των οικονομικών περιορισμών, η οποία έχει δύο φορές φέτος σχεδόν μπλοκάρει την ανανέωσή τους, δεν αντιτάχθηκε στα μέτρα. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών προχώρησαν χωρίς σημαντικές αντιπαραθέσεις, σημείωσαν διπλωμάτες.
Για άλλη μια φορά, ο πρωταρχικός στόχος των κυρώσεων είναι ο “σκιώδης στόλος” που έχει αναπτύξει το Κρεμλίνο για να παρακάμψει τους δυτικούς περιορισμούς στο εμπόριο πετρελαίου και να διατηρήσει μια πηγή εσόδων που είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία.
Ο στόλος αποτελείται από παλαιά, ανασφάλιστα πλοία που είναι ύποπτα για παραπλανητικές πρακτικές, όπως η μετάδοση παραποιημένων δεδομένων, η απενεργοποίηση των αναμεταδοτών τους για να γίνουν αόρατα και η πραγματοποίηση πολλαπλών μεταφορών από πλοίο σε πλοίο για να αποκρύψουν την προέλευση των βαρελιών τους. Τα πλοία ελέγχονται επίσης για συμμετοχή σε δολιοφθορές κατά κρίσιμων υποδομών.
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο 153 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου», στα οποία έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε λιμένες και υπηρεσίες της ΕΕ.
Οι νέες κυρώσεις προσθέτουν σχεδόν 200 πλοία, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ξεπερνά τα 350.
Η συμφωνία της Τετάρτης περιλαμβάνει επίσης 75 άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται στο στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας και πάνω από 30 εταιρείες που θεωρούνται ύποπτες για την προμήθεια της Μόσχας με αγαθά διπλής χρήσης που οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν απαγορεύσει, δήλωσαν διπλωμάτες. Απαγορεύει επίσης τις εξαγωγές χημικών προϊόντων που παράγονται στην ΕΕ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυραύλων.
Το τελεσίγραφο της ΕΕ
Με το 17ο πακέτο να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι Βρυξέλλες εξετάζουν ήδη το επόμενο βήμα.
Η έλλειψη προόδου στο διπλωματικό μέτωπο έχει τροφοδοτήσει τις εκκλήσεις σε όλη την Ευρώπη για σκλήρυνση της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία ως μέσο για να αναγκαστεί ο Πούτιν και να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός. Το Κρεμλίνο, ωστόσο, δεν έχει δείξει καμία προθυμία να εμπλακεί σε αυτή την πρόταση.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι, ελλείψει κατάπαυσης του πυρός, (…) εξετάζουμε πράγματι το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων», δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Επιτροπής, μεταδίδει το euronews.
Σε ομιλία του αργά το βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας ως πιθανούς στόχους, σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον.
Στόχος της Ευρώπης είναι «να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών σε ξηρά, αέρα και θάλασσα για να συζητηθεί το θέμα των εδαφών και των εγγυήσεων ασφαλείας», δήλωσε ο Μακρόν.
Αλλά οποιοδήποτε νέο σχέδιο, ειδικά αν είναι σκληρό, είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την αντίσταση της Ουγγαρίας.
Ενώ η Βουδαπέστη τελικά υποχώρησε και συμφώνησε να ανανεώσει τις υφιστάμενες κυρώσεις, οι Βρυξέλλες κάνουν έναν αγώνα δρόμου και επί του παρόντος εξετάζουν εναλλακτικές μεθόδους για να παρακάμψουν τα βέτο.
«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», δήλωσε την Τρίτη ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία.
«Πρόκειται για δύσκολες συζητήσεις, αλλά μέχρι στιγμής καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό πακέτων κυρώσεων (…) μέσω της διαδικασίας ομοφωνίας. Επομένως, πρέπει να έχουμε όλα τα εργαλεία και όλες τις επιλογές στο τραπέζι».
Διαβάστε ακόμη