Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) χορήγησε δάνειο-γέφυρα ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για τη στήριξη του πρώτου μεγάλου υβριδικού έργου ανανεώσιμης ενέργειας της Αιγύπτου, το οποίο έχει πλέον ξεκινήσει επίσημα. Το έργο συνδυάζει φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας με δυνατότητες αποθήκευσης μπαταριών, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό pv.

Η νορβηγική εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Scatec ξεκίνησε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,1 GW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία 100 MW/200 MWh στο Nagaa Hammadi μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Obelisk Solar Power. Η πρώτη φάση θα παραδώσει 561 MW ηλιακής ενέργειας μαζί με το πλήρες στοιχείο αποθήκευσης μπαταριών, με στόχο την εμπορική λειτουργία για το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Η συνιστώσα αποθήκευσης μπαταριών αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου, το οποίο έχει αγωνιστεί με συχνές διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αιχμής, όταν η ζήτηση μπορεί να εκτοξευθεί έως και 30 GW. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου αυξήθηκε κατά περίπου 6% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας. Το σύστημα αποθήκευσης 200 MWh θα παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες δικτύου στην Άνω Αίγυπτο, μια περιοχή που ιστορικά υπέφερε από ασθενέστερες υποδομές μεταφοράς.

Το έργο υποστηρίζεται από μια 25ετή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την αιγυπτιακή εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (EETC), η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο. Η Scatec θα αναλάβει τη μηχανική, την προμήθεια, την κατασκευή, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τη λειτουργία και τις υπηρεσίες συντήρησης για ολόκληρη την εγκατάσταση.

Οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο εκτιμώνται σε 590 εκατομμύρια δολάρια, με το 80% να αναμένεται να προέλθει από μακροπρόθεσμο χρέος του έργου χωρίς αναγωγή. Εκτός από τη συνεισφορά της EBRD ύψους 30 εκατ. δολαρίων, η Scatec έχει εξασφαλίσει δάνειο γέφυρα μετοχικού κεφαλαίου ύψους 90 εκατ. δολαρίων από το Αραβικό Ταμείο Ενέργειας, επιτρέποντας στην εταιρεία να αναβάλει τις εισφορές μετοχικού κεφαλαίου του έργου μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Η ανάπτυξη εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Nexus on Water, Food and Energy της Αιγύπτου που ξεκίνησε στην COP27. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το έργο αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει 564 MW πρόσθετης ηλιακής ισχύος, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

Διαβάστε ακόμη