Η προκαταρκτική μελέτη για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στη Σερβία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τη Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς, υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας. Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, μια προκαταρκτική τεχνική μελέτη για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας ετοιμάζεται από τη γαλλική κρατική ενεργειακή εταιρεία EDF και την εταιρεία μηχανικών Egis Industries. Οι δύο εταιρείες κέρδισαν σχετικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το σερβικό Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας. Η υπουργός δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTS ότι η μελέτη επικεντρώνεται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την υλοποίηση 19 θεσμικών και υποδομών βημάτων για την ενδεχόμενη ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος.

Η εκπόνηση του οδικού χάρτη, όπως είπε, πρέπει να είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Το δεύτερο σκέλος αφορά ανάλυση διαθέσιμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών πυρηνικών εργοστασίων και των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs). Το τρίτο αφορά το πώς μπορεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο, ανάλογα με την ισχύ του, να ενσωματωθεί στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Η υπουργός σημείωσε ότι στο τρίτο αυτό σκέλος συμβάλλουν και ειδικοί από τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σερβίας (Elektromreža Srbije – EMS).

Η Σερβία θα πρέπει να επιλέξει εταίρο για την ανάπτυξη πυρηνικού έργου

Σύμφωνα με την Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς, οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMRs) είναι τεχνολογία υπό ανάπτυξη, που προορίζεται για φθηνότερες εγκαταστάσεις και απαιτεί λιγότερο χρόνο κατασκευής από τους συμβατικούς αντιδραστήρες. «Είναι στο χέρι μας να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο τεχνολογιών – της μιας που βρίσκεται υπό ανάπτυξη και της άλλης που είναι δοκιμασμένη στην αγορά – και να αποφασίσουμε με ποια θέλουμε να προχωρήσουμε. Φυσικά, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Και φυσικά, με ποιον, καθώς όλοι οι βασικοί προμηθευτές αυτών των τεχνολογιών είναι συγκεκριμένες εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου», τόνισε η υπουργός.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι ο IAEA προβλέπει σαφή βήματα που πρέπει να εκπληρώσει κάθε χώρα που εξετάζει την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει, όπως δήλωσε, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενεργήσει μόνη της. «Όλες αυτές οι θεσμικές και υποδομές προϋποθέσεις πρέπει να ελεγχθούν, να εγκριθούν, να επαληθευτούν και τελικά να παρακολουθούνται από τον IAEA», επεσήμανε η Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς. Μιλώντας για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική, υπενθύμισε ότι η βασική (σταθερή) παροχή ενέργειας είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος. Στη Σερβία αυτή τη στιγμή καλύπτεται κυρίως από άνθρακα και φυσικό αέριο, ενώ τα πυρηνικά εργοστάσια μπορούν επίσης να διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο.

Σύμφωνα με την υπουργό, το φυσικό αέριο θα λειτουργήσει ως μεταβατικό καύσιμο για την κάλυψη των βασικών ενεργειακών αναγκών για ακόμη 20 έως 30 χρόνια, συνεπώς είναι αναγκαίο να αναζητηθεί μια μακροπρόθεσμη λύση. Η πυρηνική ενέργεια είναι μία από τις επιλογές, αλλά απαιτεί εμπειρία, χρόνο και επενδύσεις, κατέληξε η υπουργός.

Διαβάστε ακόμη