Το κοινοβούλιο στη Βόρεια Μακεδονία συζήτησε το σχέδιο ενεργειακού νόμου σε δεύτερη ανάγνωση, κατά την οποία έγιναν δεκτές 61 προτεινόμενες αλλαγές, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Βόρεια Μακεδονία: Οι βασικές αλλαγές στον ενεργειακό νόμο

  • Υποχρεωτική εγκατάσταση εγκαταστάσεων αποθήκευσης (μπαταριών) για τις νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Οι επενδυτές υποχρεούνται να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν κεφάλαια ύψους 100.000 ευρώ σε λογαριασμό ή πάγια περιουσιακά στοιχεία όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια άσκησης δραστηριοτήτων εμπορίας ενέργειας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Περαιτέρω εξειδίκευση των διατάξεων για τον διορισμό και την παύση των μελών της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας.
  • Εισήχθη εξαίρεση από τους κανόνες διαχωρισμού, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες διανομής φυσικού αερίου να προμηθεύουν φυσικό αέριο σε αγορές με λιγότερους από 100.000 συνδεδεμένους καταναλωτές.
  • Υποχρέωση του διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας να ενημερώνει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για κάθε πώληση πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Υποχρέωση για τους κατόχους αδειών άσκησης ενεργειακών δραστηριοτήτων να αναφέρουν στις ετήσιες εκθέσεις τους τα έσοδα από κάθε δραστηριότητα χωριστά, σύμφωνα με τον κωδικό δραστηριότητας.
  • Μεταβατικές διατάξεις για τις υφιστάμενες πιστοποιήσεις του MEPSO και του NOMAGAS, καθώς και για τους νέους παρόχους ενεργειακών δραστηριοτήτων που πρέπει πλέον να λάβουν άδεια βάσει του παρόντος νόμου.
  • Στο πλαίσιο της προτεινόμενης ενεργειακής μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας μεταφέρει την ιδιοκτησιακή δομή του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας MEPSO για τη βελτίωση της διαχείρισης του δικτύου.

Ο νέος νόμος στη Βόρεια Μακεδονία αποσκοπεί στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην εισαγωγή έξυπνων μετρητών, στην υποστήριξη νέων εννοιών, όπως οι ενεργειακές κοινότητες πολιτών και τα μοντέλα ενεργητικής διαχείρισης της ζήτησης, και στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και της σταθερότητας των υποδομών, προσελκύοντας επενδύσεις και ενισχύοντας την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Διαβάστε ακόμη