Μια ιστορική και απότομη διακοπή ρεύματος στις 28 Απριλίου 2025 βύθισε στο σκοτάδι ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο και τμήματα της νότιας Γαλλίας, σηματοδοτώντας ένα από τα σοβαρότερα μπλακάουτ της Ευρώπης στην πρόσφατη ιστορία. Η διακοπή διέκοψε κρίσιμες υποδομές, σταματώντας τη λειτουργία των τρένων, διακόπτοντας το διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές υπηρεσίες και αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε ΑΤΜ ή ψηφιακά συστήματα πληρωμών. Οι ισπανικές αρχές ξεκίνησαν πολλαπλές έρευνες για τα αίτια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας κυβερνοεπίθεσης.

Εν μέσω του χάους, οι πολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν καθώς τα ισπανικά κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένοι εξωτερικοί σχολιαστές έδειξαν με το δάχτυλο τη φιλόδοξη μετάβαση της Ισπανίας στην πράσινη ενέργεια. Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αιολική και ηλιακή ενέργεια για την τροφοδοσία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και οι επικριτές υποστήριξαν ότι η υπερβολική εξάρτηση από τις διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να συνέβαλε στο μπλακάουτ.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του τομέα της ενέργειας και οι ηγέτες της βιομηχανίας αντέτειναν αυτή την αφήγηση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο εθνικός διαχειριστής δικτύου Red Eléctrica de España (REE) υπερασπίστηκαν τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλώνοντας ότι δεν ευθύνονται. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Dan Jorgensen υποστήριξε αυτό, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε «τίποτα ασυνήθιστο» στο ενεργειακό μείγμα εκείνη την περίοδο και προειδοποιώντας να μην εξαχθούν συμπεράσματα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Ο Henrik Andersen, Διευθύνων Σύμβουλος της δανικής εταιρείας ανεμογεννητριών Vestas, επανέλαβε αυτές τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας την ανάγκη για «έναν βαθμό πολιτικού πνεύματος» και προειδοποιώντας κατά των πρόωρων κατηγοριών. Τόνισε το ευρύτερο ζήτημα της ευθραυστότητας του δικτύου και την ανάγκη να επενδύσει η Ευρώπη στην ενεργειακή ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποδομών.

Ομοίως, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy Christian Bruch τόνισε ότι η οικοδόμηση ενός σταθερού ενεργειακού συστήματος περιλαμβάνει περισσότερα από την παραγωγή – απαιτεί ισχυρά συστήματα δικτύου και μηχανισμούς εξισορρόπησης. Υπογράμμισε ότι η τρέχουσα ζήτηση για λύσεις σταθεροποίησης του δικτύου αντανακλά το πόσο πολύπλοκη έχει γίνει η διαχείριση των σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το περιστατικό αποκάλυψε επίσης τα τρωτά σημεία μιας ολοένα και πιο ψηφιακής κοινωνίας. Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε χρήματα ή να πραγματοποιήσουν πληρωμές, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης κάποιων μετρητών και επιλογών εκτός σύνδεσης. Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, το μπλακάουτ αναζωπύρωσε τη συζήτηση σε όλη την Ευρώπη σχετικά με το πώς θα εξισορροπηθούν καλύτερα οι φιλοδοξίες για καθαρή ενέργεια με την κρίσιμη ανάγκη για ένα αξιόπιστο, ευέλικτο και ανθεκτικό ενεργειακό δίκτυο. Το γεγονός λειτουργεί ως προειδοποίηση για βαθύτερο σχεδιασμό των υποδομών ενόψει της ενεργειακής μετάβασης.

Διαβάστε ακόμη