Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και ο εντεινόμενος παγκόσμιος ανταγωνισμός ωθούν μεγάλες χημικές εταιρείες να επανεξετάσουν τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη, με πολλές από αυτές να εξετάζουν ή να δρομολογούν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η σαουδαραβική Sabic, σε συνεργασία με τις τράπεζες Lazard και Goldman Sachs, εξετάζει την πιθανή πώληση των ευρωπαϊκών της πετροχημικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αποφέρουν περίπου 3 δισ. δολαρίων σε έσοδα και 250 εκατ. δολάρια σε ετήσιο EBITDA. Παρόμοια στρατηγική ακολουθούν και άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως οι Dow, LyondellBasell, Shell και BP, οι οποίες επανεξετάζουν την παρουσία τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το ενεργειακό κόστος ταλανίζει την Ευρώπη
Η απόφαση αυτή προκύπτει εν μέσω παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και λόγω της κατασκευής νέων, πιο ανταγωνιστικών μονάδων παραγωγής στην Ασία και στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον αναλυτή Sebastian Bray της Berenberg, οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις είναι παλαιότερες και λιγότερο ανταγωνιστικές, ενώ ο βασικός καταλύτης για την απόφαση αποεπένδυσης είναι οι υψηλές τιμές ενέργειας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι πάνω από 11 εκατομμύρια τόνοι παραγωγικής ικανότητας έχουν ήδη προγραμματιστεί για κλείσιμο τα τελευταία δύο χρόνια, πλήττοντας 21 σημαντικά βιομηχανικά σημεία. Η τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει 4-5 φορές υψηλότερη από τις ΗΠΑ, μειώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.
Η Ineos, ιδιοκτησίας του σερ Τζιμ Ράτκλιφ, πούλησε πρόσφατα μονάδα της έναντι 1,7 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπέγραψε συμφωνία οκταετούς προμήθειας φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ με την Covestro. Ο Ράτκλιφ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η χημική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγείται σε «εξαφάνιση» με το ενεργειακό κόστος και τους φόρους να αποτελούν την αιτία. Συνολικά, παρατηρείται μια γενικευμένη στροφή στον κλάδο: εταιρείες αναζητούν πιο αποδοτικές και λιγότερο ευάλωτες λύσεις, επανεξετάζοντας τη βιωσιμότητα ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων και επιδιώκοντας στρατηγικές συμφωνίες για πιο φθηνή ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη