Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επιθυμούν να συμπεριλάβουν τις ενεργειακές πολιτικές στις προσπάθειες του μπλοκ να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής των υπουργών ενέργειας της ΕΕ τον επόμενο μήνα, το οποίο είδε το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να αφαιρέσει στρώματα γραφειοκρατίας που, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τις θέτουν σε μειονεκτική θέση έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η κυβέρνηση Τραμπ περιορίζει επιθετικά τις ρυθμίσεις.

Αφού δημοσίευσε τον Φεβρουάριο ένα πρώτο κύμα των λεγόμενων προτάσεων «απλούστευσης omnibus» για την περικοπή των κανόνων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για τις εταιρείες, η Επιτροπή αξιολογεί τώρα ποιοι άλλοι νόμοι της ΕΕ θα μπορούσαν να περικοπούν για να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων για τη συνάντηση των υπουργών στις 16 Ιουνίου, οι χώρες της ΕΕ θα δηλώσουν την υποστήριξή τους για την προσθήκη ενεργειακών πολιτικών σε αυτή την προσπάθεια.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζονται τα σχέδια για την απλούστευση περισσότερων νομοθεσιών της ΕΕ και αναφέρεται ότι αυτό «αναμένεται να έχει βαθύ αντίκτυπο στη μείωση του κανονιστικού φόρτου για τις εταιρείες στον ενεργειακό τομέα και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, διατηρώντας παράλληλα την ευθυγράμμιση με τους αρχικούς στόχους πολιτικής».

Οι διπλωμάτες της ΕΕ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν τα εγκρίνουν οι υπουργοί.

Οι προσπάθειες απλούστευσης της ΕΕ έχουν συναντήσει μέχρι στιγμής ανάμεικτες αντιδράσεις. Ορισμένες βιομηχανίες έχουν υποστηρίξει τα σχέδια ως ώθηση στην ανταγωνιστικότητά τους, ενώ μεγάλες εταιρείες δήλωσαν ότι προσφέρουν μικρή ανακούφιση από τη γραφειοκρατία και ορισμένοι επενδυτές και ακτιβιστές επέκριναν την αποδυνάμωση των κανόνων βιωσιμότητας ως πλήγμα στις προσπάθειες της Ευρώπης να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.

Οι πολιτικές που οι χώρες επιθυμούν να απλοποιηθούν περιλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας και τους κανόνες της για τις εκπομπές μεθανίου, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ στο Reuters.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι τα τελικά συμπεράσματα αναμένεται να πουν λίγα πράγματα για τα σχέδια των Βρυξελλών να προτείνουν, τον Ιούνιο, νομοθεσία για την απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2027.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τα συμπεράσματα ομόφωνα, πράγμα που σημαίνει ότι μία κυβέρνηση μπορεί να τα μπλοκάρει. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν δηλώσει ότι απορρίπτουν το σχέδιο εγκατάλειψης της ρωσικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη