Οι υψηλόμισθοι διευθυντές των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία θα πρέπει να καλύψουν το κόστος διατήρησης των πυρηνικών εργοστασίων σε λειτουργία, εάν δεν θέλουν να κλείσουν, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει τις επικρίσεις για το ιστορικό μπλακάουτ στη χώρα.

Μία από τις προϋποθέσεις για την επανεξέταση του σχεδίου για το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων είναι να είναι οικονομικά βιώσιμο, «και όχι εις βάρος των φορολογουμένων, αλλά εις βάρος των υπερ-πλούσιων στελεχών που διοικούν τις ενεργειακές εταιρείες που κατέχουν τα πυρηνικά εργοστάσια», δήλωσε ο Σάντσεθ την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, μιλώντας για πρώτη φορά για τη διακοπή ρεύματος από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Σάντσεθ έχει στο παρελθόν συγκρουστεί δημόσια με εταιρείες και στελέχη, συχνά κατονομάζοντάς τους. Μεταξύ αυτών είναι η πρόεδρος της Banco Santander, Άνα Μποτίν, και οι πρόεδροι της Ferrovial και της Iberdrola, Ραφαέλ ντελ Πίνο και Ιγνάθιο Γκαλάν.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξηγήσει την αιτία της διακοπής ρεύματος στις 28 Απριλίου — της μεγαλύτερης που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα — ούτε γιατί ο κρατικός διαχειριστής του δικτύου απέτυχε να την αποτρέψει. Αν και η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι η διερεύνηση απαιτεί ανάλυση εκατομμυρίων δεδομένων, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι μία αιτία ίσως είναι η υπερβολική εξάρτηση του δικτύου υψηλής τάσης από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μειωμένη αξιοποίηση πιο σταθερών πηγών όπως η πυρηνική ενέργεια.

Οι εταιρείες ενέργειας ζητούν εδώ και μήνες την επανεξέταση του σχεδίου του 2019 για σταδιακή απόσυρση των πυρηνικών εργοστασίων έως το 2035. Αν και η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα αντιστεκόταν, τελευταία έχει δείξει πρόθεση να το επανεξετάσει, αρκεί να υποβληθούν προτάσεις από τις εταιρείες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί — υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο. Οι φορείς λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων, μεταξύ των οποίων η Iberdrola, η EDP και η Endesa, δηλώνουν ότι οι πυρηνικές μονάδες δεν είναι οικονομικά βιώσιμες και απαιτούν νέα οικονομικά κίνητρα.

Οι δηλώσεις Πέδρο Σάντσεθ για την πυρηνική ενέργεια

«Συναντήθηκα με αυτούς τους επιχειρηματίες όπως και με πολλούς άλλους», είπε ο Σάντσεθ την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στα στελέχη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. «Μου είπαν ότι φυσικά και θέλουν να κλείσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες γιατί δεν είναι κερδοφόροι ή οικονομικά ανταγωνιστικοί. Δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών ή θα τους φορτώσουμε με υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος για να συνεχίσουν να πλουτίζουν κάποιες εταιρείες».

Η Ισπανία έχει εγκαταστήσει τεράστια ηλιακή δυναμικότητα την τελευταία πενταετία, με τις επενδύσεις στο δίκτυο να υπολείπονται σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF. Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει περίπου το 20% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας.

Διαβάστε ακόμη