Ο Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας και ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας θα συζητήσουν τα «πιο ευαίσθητα» ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής συνεργασίας και του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2 προς την Κίνα, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Σι θα ξεκινήσει επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στη Μόσχα την Τετάρτη και θα είναι ανάμεσα σε πολλούς παγκόσμιους ηγέτες που έχουν προσκληθεί στη ρωσική πρωτεύουσα για να γιορτάσουν την 80ή επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο Ουσάκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα και απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν ο αγωγός Power of Siberia 2 θα συζητηθεί. Η Ρωσία είχε προτείνει τον αγωγό μέσω Μογγολίας πριν από αρκετά χρόνια, αλλά το σχέδιο έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία καθώς η Μόσχα στρέφεται στο Πεκίνο για να αντικαταστήσει την Ευρώπη ως κύριο πελάτη ρωσικού αερίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η Κίνα δεν αναμένεται να χρειαστεί επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου πριν από το 2030. Ένα από τα βασικά ζητήματα που παραμένει ανοιχτό ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού είναι η τιμή του φυσικού αερίου. Ο αγωγός μήκους 2.600 χιλιομέτρων θα μπορούσε να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, λίγο λιγότερο από τον πλέον ανενεργό αγωγό Nord Stream 1 που συνέδεε τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Τι θα σηματοδοτήσει η συνάντηση Πούτιν με Σι Τζινπίνγκ
Η είδηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτυπώνει τη στρατηγική σύσφιξη των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας σε μια περίοδο όπου η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές αγορές μετά τη ραγδαία μείωση των εξαγωγών της προς την Ευρώπη λόγω των κυρώσεων. Η επικείμενη συζήτηση μεταξύ Πούτιν και Σι για τον αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην Κίνα, υπογραμμίζει την προσπάθεια της Ρωσίας να εδραιωθεί ως βασικός ενεργειακός εταίρος της Ασίας. Παράλληλα, η πιθανή συμφωνία καθιστά την Κίνα πιο ενεργή διαμορφώτρια των παγκόσμιων ενεργειακών ισορροπιών, ενώ ενισχύει την ενεργειακή αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο αυταρχικών δυνάμεων.
Διαβάστε ακόμη