Η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος της Ισπανίας και η χώρα θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της για σταδιακή κατάργηση, μετά το πρωτοφανές μπλακάουτ της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του ισπανικού λόμπι πυρηνικής ενέργειας, Foro Nuclear, Ιγνάθιο Αραλούθε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η διακοπή ρεύματος που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο στις 28 Απριλίου έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο απεγκατάστασης όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ισπανίας έως το 2035. Κάποιοι αντιδραστήρες δεν λειτουργούσαν την ημέρα του μπλακάουτ, του οποίου τα αίτια ερευνώνται. Ο Αραλούθε δήλωσε πως η λογική αντίδραση θα ήταν να διατηρηθεί η πυρηνική ενέργεια που διαθέτει η Ισπανία.

«Τα πυρηνικά εργοστάσια της Ισπανίας είναι ουσιώδη για την παροχή σταθερότητας και αξιοπιστίας στο ηλεκτρικό σύστημα», είπε. Σε συνέντευξή της τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο TVE, η υπουργός Ενέργειας Σάρα Άαγκενσεν ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει προτάσεις από τα πυρηνικά εργοστάσια πριν από μια προγραμματισμένη συνάντηση αργότερα μέσα στον μήνα, προκειμένου να εξεταστεί η προθεσμία απεγκατάστασης.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ισπανία αυξήθηκε στο 56% το 2024 από 43% πριν από μία δεκαετία, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου, και στόχος της χώρας είναι να φτάσει το 81% μέχρι το 2030. Αναλυτές και στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της διακοπής δεν υπήρχε επαρκής σταθερή ισχύς –όπως από φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια– ώστε να καλύψει τα διαλείμματα των ανανεώσιμων πηγών.

Πριν από το μπλακάουτ, τρεις από τους επτά αντιδραστήρες ήταν εκτός λειτουργίας, δύο εκ των οποίων επειδή η αφθονία ανανεώσιμων πηγών έχει ρίξει τις τιμές της ενέργειας, καθιστώντας ασύμφορη τη λειτουργία των αντιδραστήρων. Ο Αραλούθε δήλωσε ότι είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας με τη σύμφωνη γνώμη του διαχειριστή δικτύου Red Eléctrica (REE). Πρόσθεσε ότι όλες οι πυρηνικές μονάδες είχαν τεθεί ξανά σε λειτουργία μετά από ελέγχους ασφαλείας.

Η ομάδα πίεσης υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες που κατέχουν τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τους πολιτικούς να μειώσουν τη φορολογία, υποστηρίζοντας ότι αυτή καθιστά τις μονάδες μη ανταγωνιστικές στην αγορά. «Έχουμε ένα τεράστιο φορολογικό βάρος, το οποίο δεν είναι συγκρίσιμο με άλλες τεχνολογίες», δήλωσε ο Αραλούθε, προσθέτοντας ότι η πυρηνική βιομηχανία ήδη πληρώνει για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και θα χρηματοδοτήσει το κόστος της απεγκατάστασης των αντιδραστήρων.

Διαβάστε ακόμη