Το πρόσφατο μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο, το οποίο προκάλεσε χάος σε Ισπανία και Πορτογαλία, αποκάλυψε σημαντικά κενά στην ανθεκτικότητα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Το μπλακάουτ είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των παραδοσιακών δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, οδηγώντας χιλιάδες χρήστες να στραφούν στη δορυφορική υπηρεσία Starlink του Έλον Μασκ.
Σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Ookla, η χρήση της Starlink αυξήθηκε κατά 35% τη Δευτέρα, ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε αύξηση 60% την Τρίτη, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη εξάρτηση των πολιτών από αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις επικοινωνίας. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η κάλυψη της Starlink επηρεάστηκε μεν από την αυξημένη ζήτηση, όμως δεν διεκόπη πλήρως, επιτρέποντας τη συνέχιση βασικών λειτουργιών επικοινωνίας. Σε αντίθεση με τις τοπικές κεραίες που σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω διακοπής ρεύματος, οι δορυφορικές συνδέσεις παρέμειναν ενεργές, έστω και με μειωμένη ποιότητα.
Η ισπανική εταιρεία διαχείρισης του ηλεκτρικού συστήματος, Red Eléctrica, έχει αναφέρει πως μέχρι στιγμής τα αίτια του μπλακάουτ παραμένουν αδιευκρίνιστα, αν και κάποιοι ειδικοί το αποδίδουν στην υπερφόρτωση του συστήματος λόγω υπερβολικής παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Η κατάρρευση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας οδήγησε σε έντονες ανησυχίες και αιτήματα για αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Η Vodafone España ενεργοποίησε εφεδρικές γεννήτριες στο 70% των σταθμών της, ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ πολλές περιοχές, όπως η Γαλικία, η Καστίλλη Λα Μάντσα και η Μούρθια, διέθεταν μόλις 20% κάλυψη. Η Telefónica από την πλευρά της επικεντρώθηκε στην υποστήριξη κρίσιμων υποδομών, όπως νοσοκομεία και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, και επανέφερε πλήρως το δίκτυό της σε κανονική λειτουργία μέσα σε τρεις ημέρες.
Το μπλακάουτ της Ιβηρικής αποτελεί μήνυμα για ενίσχυση των τηλεπικοινωνιών
Το μπλακάουτ της Ιβηρικής αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για τις κυβερνήσεις και τους ρυθμιστικούς φορείς, καλώντας τους να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών απέναντι σε φυσικά ή τεχνικά συμβάντα. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Νορβηγία και η Αυστραλία, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα που απαιτούν ή επιδοτούν την ύπαρξη εφεδρικής ισχύος σε απομακρυσμένες περιοχές. Το παράδειγμα της Ισπανίας υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης παρόμοιων μέτρων και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της επικοινωνίας σε περιόδους κρίσης.
Διαβάστε ακόμη