Μετά την απόσυρση των δύο εναπομεινάντων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στην Ιταλία, η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει τις εγκαταστάσεις σε εφεδρεία αντί να τις διαλύσει. Δύο άλλες βρίσκονται στο νησί της Σαρδηνίας, το οποίο περιμένει μια άλλη υποθαλάσσια διασύνδεση για να ολοκληρώσει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.
Στην Ιταλία έχουν απομείνει 4,7 GW σε δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, μετά την πρόσφατη απόσυρση της μονάδας της A2A στο Monfalcone, στα σύνορα με τη Σλοβενία. Οι δύο εγκαταστάσεις που παρέμειναν στην ηπειρωτική χώρα είναι μόνο οριακά ενεργές και πρόκειται επισήμως να κλείσουν φέτος. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να διατηρηθούν σε ετοιμότητα.
«Επομένως, δεν παράγουν, διότι δεν είναι οικονομικά κατάλληλο. Αλλά η γεωπολιτική εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι το φυσικό αέριο δεν θα φτάσει τα 70 ευρώ ανά MWh ή ότι δεν θα υπάρξουν δυσλειτουργίες στους αγωγούς που μας τροφοδοτούν», υποστήριξε, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι ήδη αδρανείς καθώς δεν είναι οικονομικά αποδοτικές, θα πρέπει να διατηρηθούν για παν ενδεχόμενο, κατά την άποψη του υπουργού. Δεν ασχολήθηκε με το θέμα της ρύπανσης.
Τα προσωρινά στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε κατά 71% το 2024 σε 3,5 TWh. Αυτό μεταφράζεται σε μερίδιο 1,3% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 1,1% στην κατανάλωση.
Από τη μία πλευρά, οι δυναμικότητες θα ήταν πολύτιμες σε περίπτωση διαταραχών του φυσικού αερίου και της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Έρχεται όμως με το κόστος της διατήρησης ενός πολύπλοκου συστήματος σε αδράνεια.
Η Σαρδηνία μπορεί να παραμείνει εξαρτημένη από τον άνθρακα έως το 2029
Οι δύο σταθμοί άνθρακα στην ηπειρωτική χώρα είναι ο Torrevaldaliga Nord της Enel στην Civitavecchia και ο Brindisi Sud.
Υπάρχουν δύο ακόμη, στη Σαρδηνία, που έχουν προγραμματιστεί να καταργηθούν σταδιακά έως τον Ιανουάριο του 2029. Μέχρι τότε, η διασύνδεση του νησιού με το κύριο δίκτυο θα πρέπει να ενισχυθεί με την προτεινόμενη σύνδεση Τυρρηνίου. Ο σταθμός άνθρακα Sulcis είναι επίσης της Enel και ο άλλος είναι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Fiume Santo της EP Produzione. Μαζί έχουν ονομαστική ισχύ 1,1 GW.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Enel Flavio Cattaneo προειδοποίησε για την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνοντας να επανεξεταστεί η έξοδος από τον άνθρακα. Οι «απόλυτα λειτουργικές» μονάδες, οι οποίες «έσωσαν» την Ιταλία κατά τη διάρκεια της κρίσης του φυσικού αερίου, θα κλείσουν μέχρι τον Αύγουστο, τόνισε. Η εταιρεία είναι ανοιχτή στο να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία άνθρακα, δήλωσε ο Cattaneo και άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο να τα αγοράσει η κυβέρνηση.
AI, data centers ενισχύουν τη ζήτηση για πυρηνική ενέργεια, φυσικό αέριο, άνθρακα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, δήλωσε ότι είναι «καθαρή τρέλα» να κλείσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα «σε μια κατάσταση υψηλού κόστους ή χαμηλής διαθεσιμότητας ενέργειας». Επικαλέστηκε την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των κέντρων δεδομένων, που ενισχύουν τη ζήτηση ενέργειας, και την ανάγκη διατήρησης του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. «Είναι εφικτό μόνο με πυρηνικά, φυσικό αέριο και άνθρακα», υποστήριξε ο Descalzi.
Το κλείσιμο μονάδων άνθρακα δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι.
Μια ομάδα περιβαλλοντικών οργανώσεων χαρακτήρισε απαράδεκτο το 2025 να προτείνεται ο άνθρακας να αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος.
Η Ιταλία δεν αγοράζει πλέον ρωσικό φυσικό αέριο
Ο υπουργός Pichetto Fratin δήλωσε επίσης ότι η Ιταλία σταμάτησε να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στα τέλη του περασμένου έτους. Στράφηκε σε εναλλακτικές λύσεις, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε.
Η χώρα πρέπει να αναπτύξει γρήγορα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατά την άποψή του, και να αποσυνδέσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Ο Pichetto Fratin δήλωσε ότι το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά καθορίζει το 70% της τελικής τιμής, και επέκρινε το σύστημα τιμολόγησης που βασίζεται στο σημείο αναφοράς TTF της Ολλανδίας.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο στήριξης των μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) και των συμβολαίων για τη διαφορά (CfD), για να σταθεροποιηθούν οι τιμές και να γίνουν ανταγωνιστικές με τη Γερμανία. Αυτή είναι επίσης η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του τελευταίου ανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη