Η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα θα διατηρήσει την πίεση στον τομέα της ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγικής ικανότητας σημείωσαν φέτος νέο υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η προσφορά και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι στενές κατά τη διάρκεια των τοπικών ωρών αιχμής», ανέφερε σε έκθεσή του το ερευνητικό ινστιτούτο της State Grid Corp. of China – η οποία προμηθεύει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια πελάτες.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 6,5% από το 2023, καθώς οι παραδοσιακές βιομηχανίες συνεχίζουν να επεκτείνονται και στις πρόσθετες ανάγκες από τα κέντρα δεδομένων, τις υποδομές 5G και τα οχήματα με μπαταρίες, έδειξε η έκθεση. Η ζήτηση τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σημείωσε άλμα 9% στα 3,08 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας.

Οι εγκαταστάσεις νέας δυναμικότητας θα αυξηθούν κατά 9,4% σε ρεκόρ φέτος, καθώς ο όγκος της νέας υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται περισσότερο από το ένα τρίτο και καθώς προστίθενται επιπλέον αιολικά και πυρηνικά εργοστάσια, ανέφερε η State Grid.

Η ηλιακή ενέργεια θα σημειώσει άλλο ένα ετήσιο ρεκόρ με την προσθήκη 240 γιγαβάτ, αν και ο ρυθμός επέκτασης θα επιβραδυνθεί από το 2023, όταν η Κίνα τοποθέτησε περισσότερα πάνελ σε ένα έτος από όσα είχαν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ στην ιστορία τους.

Παρόλο που οι φορείς εκμετάλλευσης αύξησαν τις δαπάνες για τα δίκτυά τους κατά το ένα τέταρτο τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, τα δίκτυα δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες ποσότητες διαλείπουσας ηλιακής ενέργειας, επιβραδύνοντας την έκρηξη της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας.

Αν και οι εγκαταστάσεις νέας θερμικής ισχύος προβλέπεται να μειωθούν, η κατανάλωση άνθρακα είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 1% φέτος, δήλωσε η εταιρεία κοινής ωφέλειας. Άλλοι προβλέποντες, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ανέφεραν προηγουμένως ότι η ζήτηση για το ορυκτό καύσιμο στην Κίνα θα μειωθεί φέτος.

Διαβάστε ακόμη