Η ιταλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Enel ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα βασικά κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συνήθη κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 6,1 δισ. ευρώ (6,6 δισ. δολάρια), ξεπερνώντας τη συναίνεση των 5,73 δισ. ευρώ μεταξύ των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, η Ιταλία αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ του συνήθους EBITDA του ομίλου χάρη στην αύξηση των βασικών κερδών της χώρας σε 3,2 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

Αντιθέτως, η ισπανική θυγατρική Endesa, η οποία πέρυσι είχε ενισχύσει τα αποτελέσματα της μητρικής της, λειτούργησε ως τροχοπέδη, πληγούμενη από την πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ιβηρική.

Η συνεισφορά της Λατινικής Αμερικής παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Βόρεια Αμερική ήταν ελαφρώς αυξημένη.

Οι ιταλικές δραστηριότητες της Enel επωφελήθηκαν τόσο από την ανάκαμψη της υδροηλεκτρικής παραγωγής, αλλά και από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων παραγωγής και εμπορίας. Οι επιδόσεις της επιχείρησης δικτύων ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Η νέα διοικητική ομάδα με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Φλάβιο Καττάνεο ξεκίνησε πέρυσι ένα σχέδιο μείωσης του κόστους και δεσμεύτηκε να επικεντρώσει τις επενδύσεις σε ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα είναι πιο επιλεκτική σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα κεφάλαια από εργασίες αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ στα 4,4 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καταβολή μερίσματος υψηλότερου από το βασικό όριο των 0,43 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε ακόμη