Μειωμένα κέρδη κατέγραψε ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός BP στο πρώτο τρίμηνο, χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών εν μέσω ενός «σημαντικά ασθενέστερου» περιθωρίου στα καύσιμα και των χαμηλότερων χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η BP κατέγραψε κέρδη ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, χαμηλότερα από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο και σε σύγκριση με την εκτίμηση σε μια συναίνεση που συνέταξε η LSEG για 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα αποτελέσματα αντανακλούν τις χαμηλότερες ρευστοποιήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και ένα «σημαντικά ασθενέστερο» περιθώριο κέρδους καυσίμων, ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Τα κέρδη της BP ήταν χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, όταν είχαν ανέλθει σε σχεδόν 5 δισ. δολάρια. Πολλοί από τους ομολόγους της εταιρείας στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είδαν επίσης μείωση των κερδών του πρώτου τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου ήταν σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι χώρες προφυλάχθηκαν από την πτώση των ρωσικών προμηθειών μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της χώρας στην Ουκρανία το 2022.

Η ανταγωνίστρια της BP Shell ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, από 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν ωστόσο διατηρήσει την εστίαση στις αποδόσεις των μετόχων. Η BP την Τρίτη δεσμεύτηκε εκ νέου για επαναγορά μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μάρεϊ Αουχίνκλος σημείωσε το «ανθεκτικό τρίμηνο» της εταιρείας και δήλωσε ότι η BP συνεχίζει να απλοποιεί τις δραστηριότητές της για να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά μέχρι το τέλος του 2026.

Η εταιρεία τον Ιανουάριο διόρισε τον Αουχίνκλος ως μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο. Ο προκάτοχός του Μπέρναρντ Λούνεϊ παραιτήθηκε μετά από λιγότερα από τέσσερα χρόνια στη θέση αυτή, λόγω αδιευκρίνιστων προσωπικών σχέσεων με συναδέλφους του πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος.