Η γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn και η εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper δήλωσαν την Τετάρτη ότι υπέγραψαν πενταετή σύμβαση προμήθειας υδροηλεκτρικής ενέργειας από το 2028, προκειμένου να βοηθήσουν και τους δύο εταίρους να επιτύχουν τους στόχους για τις εκπομπές ρύπων έως το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) αφορούσε την προμήθεια 88 γιγαβατώρων (GWh) ενέργειας ετησίως στη DB από τέσσερις υδροηλεκτρικούς σταθμούς στη Σουηδία, ανέφερε η Deutsche Bahn σε ανακοίνωσή της.

Η Deutsche Bahn, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο του 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030. Σήμερα προμηθεύεται το 68% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές, σε σύγκριση με το 55% στο σύνολο της Γερμανίας πέρυσι. Ο φορέας εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων έχει επίσης συμβάσεις προμήθειας με την ομότιμη Uniper RWE και άλλους.

Η κρατική Uniper, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε μια πορεία μετάβασης από ένα παρελθόν που ήταν βαρύ με ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες μορφές ενέργειας στην παραγωγή, την εμπορία, την εμπορία και την αποθήκευση.

Η Uniper επιθυμεί το 80% της δυναμικότητας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της να είναι απαλλαγμένο από άνθρακα έως το 2030, κυρίως με τη διαδοχική μετατροπή των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σε πράσινα αέρια.

Οι πράσινες PPAs έχουν γίνει ουσιαστικό μέρος της γκάμας προϊόντων της εταιρείας για να βοηθήσουν τους εμπορικούς αγοραστές να μειώσουν το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στον πελάτη να προβλέψει αξιόπιστα το κόστος σε μια αγορά ενέργειας που εξακολουθεί να είναι ασταθής.

Οι τιμές των συμβάσεων PPAs συνήθως δεν δημοσιεύονται, εκτός από ορισμένες πληροφορίες που διατίθενται από τους ανιχνευτές τιμών.

Η Σουηδία και η Γερμανία διαθέτουν καλωδιακές συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας για εισαγωγές και εξαγωγές, αλλά οι πραγματικές διασυνοριακές ικανότητες δεν αποτελούν εμπόδιο για τις συμβάσεις παράδοσης PPA, η διαμόρφωση των οποίων επιτρέπει τόσο στους πωλητές όσο και στους αγοραστές ευελιξία στην οργάνωση της εκπλήρωσης.

Η Deutsche Bahn δέχεται πιέσεις για τον εκσυγχρονισμό της γερασμένης υποδομής της, ώστε να βοηθήσει τη Γερμανία να επιτύχει τους εθνικούς κλιματικούς στόχους και να καταστήσει τα σιδηροδρομικά ταξίδια πιο ελκυστικά.