Η Λατινική Αμερική πλήττεται από μια δραματική ξηρασία που οφείλεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, οδηγώντας σε σοβαρές ελλείψεις νερού σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής. Η άνοδος της θερμοκρασίας θέτει σε κίνδυνο τον υδάτινο εφοδιασμό και φέρνει στο προσκήνιο την ευπάθεια των περιοχών αυτών απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της έλλειψης νερού, χώρες όπως το Εκουαδόρ και η Κολομβία έχουν υιοθετήσει αυστηρά μέτρα. Το Εκουαδόρ έχει θεσπίσει περιορισμούς στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς η ξηρασία έχει μειώσει δραστικά τα αποθέματα νερού στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Στην Κολομβία, ο δήμαρχος της Μπογκοτά Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν, έχει καλέσει τους πολίτες να τροποποιήσουν τις συνήθειές τους και να μειώσουν την κατανάλωση νερού. Παράλληλα, έχει επιβάλει πρόστιμα έως και 300 δολάρια σε άτομα που πλένουν τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους ή που σπαταλούν νερό με άλλους τρόπους.

Για να διαχειριστεί την έλλειψη νερού, η Μπογκοτά έχει επίσης υιοθετήσει ένα σύστημα περιορισμού της χρήσης νερού, το οποίο χωρίζει την πόλη σε εννέα ζώνες. Κάθε ζώνη υφίσταται διακοπή νερού για 24 ώρες, με εναλλασσόμενο πρόγραμμα.

Στη μαύρη αγορά το νερό

Η ξηρασία έχει δημιουργήσει μια κερδοφόρα αγορά για το νερό, με καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό να εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Σε περιοχές όπως η Τσιουάουα, το καρτέλ Σιναλόα έχει μονοπωλήσει την πρόσβαση σε πηγές νερού, όπως λίμνες, ποτάμια και ρυάκια. Χρησιμοποιώντας φορτηγά, αγωγούς και ένα δίκτυο παρατηρητών, το καρτέλ διανέμει νερό σε αγρότες, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, αποκομίζοντας παράλληλα κέρδη.

Η ξηρασία που πλήττει την Λατινική Αμερική αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη, η οποία φέρνει στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η στροφή προς την μαύρη αγορά νερού υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.