Οι τράπεζες στην Ευρώπη θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους στις στις ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές συνεχίσουν να συσσωρεύουν κανόνες ESG που η Wall Street παραμένει ελεύθερη να αγνοήσει υποστηρίζει η European Banking Federation. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η προειδοποίηση από το κύριο τραπεζικό λόμπι της ΕΕ έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ασκεί πίεση στις τράπεζες να εφαρμόσουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για ζημίες από δάνεια, σηματοδοτώντας ένα νέο σύνορο στα πρότυπα αναφοράς ESG.

Η ΕΚΤ αναζητά στοιχεία ότι οι τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ζημίες που απορρέουν απ’ αυτά που αποκαλεί «αναδυόμενους κινδύνους», οι οποίοι περιλαμβάνουν τις εκπομπές άνθρακα των πελατών και το αυξανόμενο κόστος που συνδέεται με την κατανάλωση φυσικών πόρων. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μετά την αξιολόγηση του 2023 που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών στην περιοχή είναι απροετοίμαστες.

Είναι το τελευταίο σημάδι ότι οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη κινούνται σε διαφορετική τροχιά από τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ. Στην ΕΕ, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα κεφαλαιακές απαιτήσεις προσαρμοσμένες στο ESG, περισσότερους κανόνες δημοσιοποίησης και προβλέψεις για σαφή κλιματικά αποθέματα ασφαλείας, τα οποία οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι τελικά θα εξοπλίσουν τον τομέα για να αντιμετωπίσει τους μελλοντικούς κινδύνους. Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, οι προγραμματισμένοι κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές υποχωρούν με φόντο την αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων σε όλα τα θέματα ESG.