Το Κεμπέκ, ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός παραγωγός του Καναδά, έχει εναποθέσει μεγάλο μέρος του οικονομικού του μέλλοντος στην ικανότητα του να παρέχει καθαρή ενέργεια από υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε εκατομμύρια ανθρώπους στο Βερμόντ, τη Μασαχουσέτη και την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Παρ’ όλα αυτά η ασυνήθιστη ξηρασία που αντιμετωπίζει ο Καναδάς τα τελευταία χρόνια, περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και αναγκάζει τις επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τα δίκτυα τους, σε κάποιες περιπτώσεις επιστρέφοντας πίσω στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το Wall Street Journal.

Περίπου το 70% του Καναδά ήταν ασυνήθιστα ξηρό ή σε μέτρια έως εξαιρετική ξηρασία στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Καναδά. Οι ξηρές συνθήκες έχουν επιβαρύνει τις μεγαλύτερες υδροηλεκτρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας στη Βρετανική Κολομβία, τη Μανιτόμπα και το Κεμπέκ, με αποτέλεσμα οι επαρχιακές αρχές έχουν περιορίσει τις εξαγωγές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν στραφεί σε εφεδρικές γεννήτριες.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια από τα χιλιάδες ποτάμια και ρυάκια που διασχίζουν τη χώρα παρέχει κανονικά περίπου το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο Καναδάς πόνταρε σε μεγάλο βαθμό στην υδροηλεκτρική ενέργεια ως μέσο καθαρισμού του αποτυπώματος άνθρακα- είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Αλλά με το κλίμα να γίνεται αισθητά ξηρότερο τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας του Καναδά επενδύουν τώρα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να διαφοροποιήσουν τα δίκτυά τους, σε ορισμένες περιπτώσεις στηριζόμενες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο ή άνθρακα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Ο αντίκτυπος απειλεί να υπονομεύσει τη φήμη του Καναδά ως σταθερού προμηθευτή καθαρής και βιώσιμης ενέργειας και κινδυνεύει να εκτροχιάσει τις προσπάθειες της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ επίσης κατέγραψαν μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής τους το 2023 για τον ίδιο λόγο, συμβάλλοντας σε ένα ρεκόρ παγκόσμιας μείωσης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Πολλές χώρες κατέφυγαν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα για να αναπληρώσουν την έλλειψη υδροηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 170 μεγατόνους το 2023, που αντιστοιχεί περίπου στις ετήσιες εκπομπές από 40 εκατομμύρια αυτοκίνητα με κινητήρα φυσικού αερίου.