Το Ιράν, ο πετρελαϊκός γίγαντας της Μέσης Ανατολής, σύναψε πολλαπλές συμφωνίες αξίας 13 δισ. δολαρίων με εγχώριους παίκτες, με στόχο τη σημαντική ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου σε ορισμένα από τα εξέχοντα κοιτάσματα της χώρας.

Οι μεγαλύτερες συμφωνίες υπογράφηκαν για την περαιτέρω ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών Αζαντεγκάν και Αζάρ, οι οποίες μαζί θα κλιμακώσουν την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα, αποκάλυψε τη Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Shana.

Μια τεράστια σύμβαση αξίας 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπεγράφη για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αζαντεγκάν παρουσία του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οβτζί.

Οι συμφωνίες είναι οι μεγαλύτερες στον ενεργειακό χώρο την τελευταία δεκαετία, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Shana. Υπογράφηκαν όλες με τοπικές εταιρείες, σύμφωνα με τον υπουργό πετρελαίου Τζαβάντ Όουτζι.

Η προσπάθεια αύξησης της παραγωγής θα επικεντρωθεί σε έξι κοιτάσματα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου που μοιράζεται το Ιράν με το γειτονικό Ιράκ -το Αζαντεγκάν- και του παλαιότερου παραγωγικού του κοιτάσματος, του Μαστζέντ Σολειμάν. Το τελευταίο είναι το παλαιότερο παραγωγικό πεδίο στη Μέση Ανατολή, με συνολική παραγωγή μέχρι σήμερα πάνω από ένα δισεκατομμύριο βαρέλια.

Το Ιράν προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό για την ενίσχυση τόσο της παραγωγής, όσο και των εξαγωγών του πετρελαίου. Πέρυσι, η χώρα εξήγαγε κατά μέσο όρο 1,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 50% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως και προηγουμένως, το μεγαλύτερο μέρος από αυτό πήγαινε στην Κίνα.

Όσον αφορά την παραγωγή, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αυτή ανερχόταν σε 3,163 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτό συγκρίνεται με πάνω από 4,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πριν από την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, αλλά υπάρχει χώρος για αύξηση. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ, η αύξηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τον μέσο ημερήσιο όρο σε 7 εκατομμύρια βαρέλια σε λιγότερο από δέκα χρόνια. Η ενίσχυση θα κόστιζε περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε πρόσφατα ο Ζανγκανέχ, όπως αναφέρει το Iran International.

Πέρυσι, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα πρέπει να αυξηθεί στα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το τέλος του ιρανικού ημερολογιακού έτους, το οποίο λήγει αυτόν τον μήνα. Η παραγωγή θα υπολείπεται πιθανότατα αυτού του στόχου, καθώς τα τελευταία μηνιαία στοιχεία κυμαίνονται γύρω στα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι περσινές εξαγωγές, ωστόσο, ξεπέρασαν τον στόχο για το επόμενο ημερολογιακό έτος, ο οποίος ορίστηκε σε 1,35 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η τιμή, στην οποία υπολογίστηκαν οι εξαγωγές, ήταν 65 δολάρια ανά βαρέλι.