Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με αντίκτυπο, Finance in Motion κέρδισε το βραβείο Market Pioneer Award Europe από την IJGlobal. Το βραβείο απονεμήθηκε για το Blue 1, το πρώτο πλήρως ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο ηλιακό πάρκο στην Αλβανία, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Τα βραβεία IJGlobal είναι τα σημαντικότερα βραβεία για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών. Απονέμονται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι. Κρίνονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του κλάδου από και για τις αντίστοιχες περιοχές.

Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με αντίκτυπο Finance in Motion κέρδισε το βραβείο Market Pioneer Award Europe για το Blue 1, το πρώτο πλήρως ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο ηλιακό πάρκο στην Αλβανία. Η χρηματοδότηση του έργου ολοκληρώθηκε από το Green for Growth Fund (GGF), το οποίο η εταιρεία συμβουλεύει. «Αυτό επιτεύχθηκε εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, μετά το σοκ του σοβιδίου, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και της σχετικής διαταραχής στις αλυσίδες εφοδιασμού», δήλωσε ο πρόεδρος του GGF Christopher Knowles.

Αύξηση των τιμών, επιτόκια

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν επίσης να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών και των επιτοκίων. Ο όγκος των ολοκληρωμένων χρηματοδοτήσεων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα Βαλκάνια μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια και ακριβώς σε αυτή την περιοχή είναι εμφανές ένα τεράστιο επενδυτικό κενό στην παραγωγή ενέργειας.

«Η επένδυση της GGF στον ηλιακό τομέα της Αλβανίας υπογραμμίζει την προσπάθειά μας για την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με στόχο να αναδείξουμε τις δυνατότητες της πράσινης ενέργειας και να εμπνεύσουμε περαιτέρω επενδύσεις», δήλωσε ο Knowles.

Παρόλο που το έργο ήταν σχεδόν έτοιμο για κατασκευή, δεν διέθετε πολλά από τα στοιχεία που θεωρούνται τυπικά στη χρηματοδότηση έργων. Η χρηματοδότηση απαιτούσε τη χρήση ιδίων κεφαλαίων εκ των προτέρων για την αγορά εξοπλισμού. Είναι δομημένη ως μακροπρόθεσμο δάνειο με ελάχιστη απόσβεση, ώστε το έργο να μπορεί να διαχειριστεί μια μεταβλητή ροή εισοδήματος και παρέχει ένα μεγάλο κίνητρο για την υπογραφή μεμονωμένων συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από την ανάπτυξη μιας στρατηγικής χρηματοδότησης που επιχειρήσαμε σε εντελώς νέα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης μιας δομής bridge-to-PPA, και πέτυχε χωρίς καμία κυβερνητική υποστήριξη. Εκτιμούμε βαθύτατα την παγκόσμια αναγνώριση», δήλωσε ο Borislav Kostadinov, Διευθυντής του Ταμείου για την εντολή του Ταμείου Green for Growth στην Finance in Motion.

Το Finance in Motion επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η εταιρεία δομεί, διαχειρίζεται και συμβουλεύει επενδυτικά κεφάλαια με αντίκτυπο και φέρνει σε επαφή δημόσιους και ιδιωτικούς επενδυτές. Στόχος είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της διατήρησης της βιοποικιλότητας, η προώθηση της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των οικονομικών ευκαιριών στις χώρες-στόχους.

Το Green for Growth Fund επενδύει σε μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών CO2 και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων σε 19 αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το Ταμείο παρέχει την εν λόγω χρηματοδότηση απευθείας σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιχειρήσεις και δήμους ή έμμεσα, μέσω επιλεγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.