Με τη σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία, καθώς και την έναρξη της κατασκευής μιας νέας γραμμής διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός παίκτης σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, δήλωσε στο RTS ο διευθυντής προγράμματος για την ενέργεια στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, Γκλίγκο Βούκοβιτς. Υπογραμμίζει επίσης ότι σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η Σερβία αντιπροσωπεύει το σταυροδρόμι των Δυτικών Βαλκανίων.

Ανακοινώθηκε η κατασκευή νέων διασυνδέσεων φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία, καθώς και η σύνδεση της Σερβίας με τον τερματικό σταθμό υγραερίου στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο Γκλίγκο Βούκοβιτς, προσκεκλημένος στο Dnevnik RTS, είπε ότι η νέα διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να επιτρέψει την περαιτέρω διαφοροποίηση των οδών ανεφοδιασμού, καθώς και των πηγών εφοδιασμού

«Ο αγωγός διασύνδεσης, εκτός από αυτόν που κατασκευάστηκε μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, θα πρέπει να αυξήσει τη χωρητικότητα του φυσικού αερίου που μπορεί να προέλθει από τη λεγόμενη νότια κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό για τη Σερβία να ολοκληρωθεί αυτή η γραμμή διασύνδεσης το συντομότερο δυνατό, ελπίζουμε με την οικονομική στήριξη της ΕΕ», επισημαίνει ο Βούκοβιτς.

«Οι ικανότητες θα επεκταθούν»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία έλαβε πρόσβαση στον τερματικό σταθμό υγραερίου στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την κατασκευή του τερματικού σταθμού μεταξύ Νις και Σόφιας, ο οποίος συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ με 50 εκατ. ευρώ.

«Η χωρητικότητά του είναι 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Αυτό δεν είναι αρκετό για την περιοχή, αλλά θα πρέπει να το δούμε με την πάροδο του χρόνου και δυναμικά, θα επεκταθούν οι χωρητικότητες και θα κατασκευαστούν νέοι αγωγοί φυσικού αερίου. Είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί» λέει.

Υποδεικνύει επίσης ότι η «Srbijagas» πρέπει να εργαστεί για την επέκταση των υφιστάμενων δυνατοτήτων εντός της χώρας για να δεχθεί μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου.

Σύνδεση με τη Ρουμανία

Ο Βούκοβιτς, μιλώντας για τη διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Σερβίας και Ρουμανίας, επισημαίνει ότι το Βουκουρέστι έχει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά ότι έχει σχέδια για νέες επενδύσεις σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ρουμανία θα γινόταν τότε ένας σημαντικός εξαγωγέας στην περιοχή και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να συνδεθεί με τη Σερβία. Αυτό είναι μπροστά μας, είναι σχετικά εύκολο γιατί είναι ένα σύντομο τμήμα», επισημαίνει.

Η Σερβία στον χάρτη αερίου

Τονίζει ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται για την οικοδόμηση μιας αγοράς φυσικού αερίου, αλλά έχει επίσης σχέδια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεγαλύτερο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Αν κοιτάξουμε τον χάρτη αερίου αυτού του τμήματος της Eurde. Η Σερβία είναι μια από τις λίγες χώρες στην περιοχή που συνορεύει με οκτώ χώρες. Η Σερβία είναι επομένως στο σταυροδρόμι όλων των δρόμων στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και του ενεργειακού. Έχει σημαντική ανάπτυξη μπροστά του», καταλήγει ο Γκλίγκο Βούκοβιτς.