Η ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol θα δώσει στους μετόχους της έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ (11 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών έως το 2027, καθώς προωθεί τη στροφή της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, οδηγώντας τις μετοχές της σε άνοδο.

Η ισπανική εταιρεία έρχεται να προστεθεί σε άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που προσφέρουν αποδόσεις ρεκόρ στους μετόχους, παρά την απότομη μείωση των κερδών από τα ιστορικά υψηλά του 2022, όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Repsol, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ήταν 16,7 δισ. ευρώ στο κλείσιμο της Τετάρτης, δεσμεύτηκε να αγοράσει μετοχές αξίας έως 5,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Επιπλέον, οι μέτοχοι θα λάβουν 4,6 δισ. ευρώ σε μερίσματα σε μετρητά.

Η εταιρεία αύξησε το μέρισμα που καταβάλλεται από τα αποτελέσματα του 2023 κατά σχεδόν 30% σε 0,90 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Η ισπανική εταιρεία έχει διαφοροποιηθεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την παραδοσιακή βασική της δραστηριότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ενώ προσθέτει δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιοκαυσίμων, εξακολουθεί να βλέπει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα για τα ορυκτά καύσιμα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσέγγιση, στην οποία η απαλλαγή από τον άνθρακα αποτελεί μια ελκυστική ευκαιρία για τη δημιουργία αξίας, την ανάπτυξη και την κερδοφορία, είναι η πλέον κατάλληλη για εμάς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Josu Jon Imaz.

Η Repsol σχεδιάζει καθαρές επενδύσεις μεταξύ 16 και 19 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του σχεδίου, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Περισσότερο από το 35% θα κατευθυνθεί σε έργα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως βιοκαύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μεγάλη έμφαση στην Ιβηρική χερσόνησο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δυναμικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί περισσότερο από τρεις φορές, φθάνοντας τα 9 έως 10 γιγαβάτ το 2027 από τα 2,8 GW που είναι σήμερα. Δήλωσε επίσης ότι θα προετοιμάσει την επιχείρηση εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου για πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2026 ή το 2027.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Repsol για το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ψυχράνθηκαν, αλλά η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ξεπέρασε τις προβλέψεις. Τα τριμηνιαία προσαρμοσμένα κέρδη ήταν 1,20 δισ. ευρώ, μειωμένα από 2,04 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη της εταιρείας για 1 δισ. ευρώ.

Η ισπανική εταιρεία θα ακυρώσει επίσης 40 εκατομμύρια μετοχές μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στην τιμή κλεισίματος της Τετάρτης, οι μετοχές αξίζουν 547 εκατομμύρια ευρώ.