Ετήσιο επενδυτικό «κενό» 406 δισ. ευρώ βλέπει το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά του Κλίματος (I4CE), παρά το γεγονός πως οι πράσινες επενδύσεις έχουν αποκτήσει δυναμική τα τελευταία χρόνια και μεγαλώνει η διείσδυσή τους στο μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνει η έκθεση απαιτούνται τουλάχιστον 813 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 22 οικονομικούς τομείς για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές – μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Παρόλο που οι πράσινες επενδύσεις έχουν αυξηθεί με την πάροδο των ετών, επί του παρόντος υπολείπονται του στόχου του 2030, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Καθώς οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία έφτασαν τα 407 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, αυτό αφήνει ένα ευρωπαϊκό έλλειμμα επενδύσεων για το κλίμα ύψους 406 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως ή 2,6% του ΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις «πρέπει να διπλασιαστούν για να πετύχει η ΕΕ τους κλιματικούς στόχους του 2030».

Συνεπώς, υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία στο μπλοκ, αλλά πρέπει τα κράτη μέλη να ανεβάσουν ταχύτητα και να βάλουν χρήματα στο τραπέζι.

Σύμφωνα με την I4CE, η γεφύρωση του χάσματος πράσινων επενδύσεων θα απαιτήσει «μια ολοκληρωμένη προσέγγιση» που θα περιλαμβάνει κανονισμούς, πολιτικές τιμολόγησης του άνθρακα και «κάποια πρόσθετη δημόσια χρηματοδότηση της ΕΕ». Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει την αντιμετώπιση «πολιτικών ζητημάτων», όπως οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ στις εθνικές δαπάνες, ο ρόλος των κονδυλίων της ΕΕ στη στήριξη των πράσινων πολιτικών, καθώς και η συζήτηση για πιθανές νέες πηγές χρηματοδότησης της ΕΕ, ανέφερε η έκθεση.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μεταρρύθμιση των κανόνων δαπανών νωρίτερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, άφησαν μόνο περιορισμένο επιπλέον χώρο διαθέσιμο για πράσινες επενδύσεις, υπό την πίεση «ολιγαρκών» χωρών όπως η Γερμανία, οι οποίες θέλουν να επαναφέρουν αυστηρούς κανόνες δαπανών της ΕΕ που είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αξιολογήσει καλύτερα και να αντιμετωπίσει το έλλειμμα επενδύσεων στην ΕΕ για το κλίμα, διαφορετικά κινδυνεύει να δει την Πράσινη Συμφωνία να αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποσχέσεις της», προειδοποιεί η I4CE στην έκθεσή της.

Προβλέπονται νέες δυνητικές πηγές χρηματοδότησης, όπως η συνέχιση του σχεδίου «Next Generation EU» ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που δρομολογήθηκε στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο εισήγαγε κοινό χρέος της ΕΕ για πρώτη φορά.