Η βρετανική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες σε προκαταρκτικό στάδιο για την αγορά ενός χώρου στην Ουαλία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, μια κίνηση που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση του γηρασμένου πυρηνικού στόλου της Βρετανίας, ανέφεραν οι Financial Times.

Η κρατικής ιδιοκτησίας Great British Nuclear φέρεται να διεξάγει συζητήσεις με την Hitachi Ltd. για την αγορά μιας τοποθεσίας στο Wylfa στο Anglesey, ένα νησί στα ανοικτά της βόρειας Ουαλίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει στη συνέχεια να βρει έναν νέο ιδιώτη επενδυτή για να αναπτύξει την περιοχή, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο χώρος βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τότε που η Hitachi εγκατέλειψε τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα εκεί τον Ιανουάριο του 2019, αφού δεν κατάφερε να επιτύχει οικονομική συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση. Ο ιαπωνικός βιομηχανικός όμιλος διέγραψε τελικά 2,1 δισ. λίρες για το έργο. Σταμάτησε επίσης τις εργασίες σε μια δεύτερη τοποθεσία στο Oldbury, στο Νότιο Gloucestershire.

Οι υπουργοί είναι τώρα αποφασισμένοι να αναβιώσουν τα σχέδια για τη χρήση του εργοταξίου της Wylfa για νέα πυρηνική ενέργεια που θα συμβάλει στην αντικατάσταση του σημερινού γερασμένου στόλου πυρηνικών αντιδραστήρων της Βρετανίας.

Περίπου το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχεται από πυρηνικούς σταθμούς το 2022. Ωστόσο, όλοι, εκτός από έναν, του στόλου πρόκειται να κλείσουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ακριβώς τη στιγμή που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρόκειται να αυξηθεί στο πλαίσιο της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα. Η κυβέρνηση επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να διαθέτει 24GW πυρηνικής ισχύος έως το 2050, σε σύγκριση με σχεδόν 6GW σήμερα.

Ένας υπουργός επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη αρχίσει δοκιμαστικές διαπραγματεύσεις με τη Hitachi, αν και αναγνώρισαν ότι η συμφωνία μπορεί να μην οριστικοποιηθεί πριν από τις εκλογές αργότερα φέτος. Η γη πιστεύεται ότι αξίζει περίπου 200 εκατ. λίρες, αλλά υπάρχουν προσδοκίες ότι η Hitachi θα μπορούσε να συμβιβαστεί με χαμηλότερη τιμή, δεδομένου ότι η περιοχή είναι χέρσα.

Ένα άλλο πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στο υπουργείο Ενέργειας δήλωσε: «Γίνονται λογικές συζητήσεις και η Hitachi δεν έχει κανένα λόγο να επιμένει- θα έπρεπε να δεχτεί μια φθηνότερη τιμή επειδή η γη δεν έχει επί του παρόντος καμία αξία».

Η τοποθεσία είναι μία από τις οκτώ περιοχές στην Αγγλία και την Ουαλία που προορίζονταν για νέα πυρηνική ενέργεια από την τότε κυβέρνηση του συνασπισμού το 2010. Βρίσκεται δίπλα στην τοποθεσία των δύο πρώην αντιδραστήρων Magnox που έκλεισαν το 2012 και το 2015, τους τελευταίους αντιδραστήρες Magnox στη Βρετανία.

Το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Καθαρού Μηδενός δήλωσε ότι η κυβέρνηση τερμάτισε την προσέγγιση «stop-start» για την πυρηνική ενέργεια και «εγκαινίασε έναν οδικό χάρτη που καθορίζει τη μεγαλύτερη επέκταση του τομέα εδώ και 70 χρόνια».

«Η Wylfa είναι μία από τις πιθανές τοποθεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πολιτικά πυρηνικά έργα. Παρόλο που δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις σχετικά με τις τοποθεσίες, συνεργαζόμαστε με τη Great British Nuclear για να υποστηρίξουμε την πρόσβαση σε πιθανές τοποθεσίες για νέα πυρηνικά έργα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Hitachi δήλωσε: «Διαθέτουμε δύο από τις κορυφαίες τοποθεσίες για νέα πυρηνικά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσουμε να μιλάμε με ενδιαφερόμενα μέρη για το μέλλον των τοποθεσιών».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τεράστιες φιλοδοξίες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, αλλά δυσκολεύεται να ξεκινήσει το πρόγραμμά του, καθώς η κατασκευή συχνά αντιμετωπίζει καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση στοχεύει σε δυναμικότητα έως και 24 γιγαβάτ μέχρι το 2050 και θα πρέπει να επιταχύνει γρήγορα για να το επιτύχει.

Τον περασμένο μήνα, η Electricite de France SA δήλωσε ότι το πυρηνικό της έργο στο Hinkley Point, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο του Ηνωμένου Βασιλείου, θα κοστίσει έως και 10 δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον για να κατασκευαστεί και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια περισσότερο από το προγραμματισμένο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επίσης επιπλέον 1,3 δισ. στερλίνες για τον πυρηνικό σταθμό Sizewell C, καθώς προσπαθεί να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον δεκαετιών πέρυσι, σηματοδοτώντας μια αυξανόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που θα καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της χώρας για καθαρές μηδενικές εκπομπές.