Ο ινδικός όμιλος του δισεκατομμυριούχου Γκαουτάμ Αντάνι (Gautam Adani) υπέγραψε συμβάσεις για την αγορά 1,6 εκατομμυρίων τόνων συμπυκνώματος χαλκού ετησίως για το μεγαλύτερο στον κόσμο μεταλλουργείο του βιομηχανικού μετάλλου στη Δυτική Ινδία, αναφέρει το Bloomberg.

Οι πρώτοι 500.000 τόνοι δυναμικότητας στην εγκατάσταση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων στη Mundra στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον Vinay Prakash, διευθύνοντα σύμβουλο της Adani Natural Resources. Αυτή η μονάδα θα επεκταθεί σε 1 εκατομμύριο τόνους έως τον Μάρτιο του 2029 για να καλύψει τον προβλεπόμενο διπλασιασμό της ινδικής ζήτησης χαλκού έως το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε.

Η Adani Enterprises Ltd., η ναυαρχίδα του ομίλου λιμένων-ενέργειας, επιδιώκει την ασφάλεια των πόρων σε κρίσιμα ορυκτά και συνεχίζει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τώρα που οι μετοχές της έχουν σταθεροποιηθεί μετά από μια επίθεση short-seller τον Ιανουάριο του 2023. Το μεταλλουργείο ξεκινά την λειτουργία του ακριβώς τη στιγμή που η παγκόσμια αγορά χαλκού βιώνει μια κατάρρευση στις αμοιβές που χρεώνουν οι μεταποιητές στους μεταλλωρύχους, επειδή δεν υπάρχει αρκετό μετάλλευμα για όλους.

Ο συνδυασμός του υψηλού λειτουργικού κόστους και των χαμηλών αμοιβών σημαίνει ότι τα χυτήρια και τα διυλιστήρια παγκοσμίως μπορεί να αναγκαστούν να περιορίσουν την παραγωγή, δήλωσε ο Prakash. «Το εργοστάσιό μας θα είναι παραγωγός χαμηλού κόστους με υψηλότερη ανάκτηση μετάλλων και αυτό θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην αγορά».

Οι συμφωνίες για το συμπύκνωμα είναι ένα μείγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφωνιών, δήλωσε ο Prakash, χωρίς να αποκαλύψει τους προμηθευτές. Η προσφορά συμπυκνώματος είναι πιθανό να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, καθώς περισσότερα έργα εξόρυξης, μεταξύ άλλων στην Αφρική και το Περού, τίθενται σε λειτουργία, είπε.