Το γαλλικό κράτος θα εγγυηθεί δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Η κυβέρνηση επέλεξε αυτή την επιλογή, καθώς τα δημόσια οικονομικά είναι πολύ τεντωμένα για την παροχή επιχορηγήσεων, δήλωσε ο ίδιος ενόψει μιας συνάντησης με επιχειρηματικούς ομίλους την Πέμπτη.

Η δημόσια επενδυτική τράπεζα Bpifrance θα διαχειριστεί το σύστημα για δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι μικρότερες εταιρείες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον εγγυημένο δανεισμό μέσω εμπορικών τραπεζών από τον Ιούλιο.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο μεγαλεπήβολα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – πρέπει επίσης να λάβουμε άμεσες, ισχυρές και ριζοσπαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο Le Maire.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι διέταξε τις κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες, όπως η Electricite de France SA και η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF, να υποβάλουν λεπτομερή σχέδια για την προσαρμογή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αρνηθεί κάθε επένδυση σε δημόσια κτίρια που δεν λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Bloomberg.