Στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκεται από σήμερα έως 7/2 και την Παρασκευή 9/2 η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, συνοδεύοντας τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη ενόψει του 5ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ 2024. Στο επίκεντρο των του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων θα βρίσκεται η πρόοδος των ενεργειακών διασυνδέσεων που μειώνουν την εξάρτηση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, με τον Κάθετο Διάδρομο να εμφανίζεται σε ρόλο – κλειδί.

Τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας περιλαμβάνονται και στην ατζέντα της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί μεταξύ της κυρίας Σδούκου και του υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιου για θέματα ενεργειακών πόρων Τζέφρι Ρος Πάιατ. Εκτός από το «κεφάλαιο» που αφορά την άμυνα, την ασφάλεια, και τα εξοπλιστικά,
περιλαμβάνονται και τα ζητήματα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. Ήδη στα τέλη του 2023 είχε υπογραφεί και το Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδα και ΗΠΑ, το οποίο θέτει το πλαίσιο των από κοινού δράσεων για ενεργειακά θέματα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου. Η πλήρης ενεργοποίησή του, μέσω της κατάλληλης αναβάθμισης των δικτύων των παραπάνω χωρών, θα επιτρέψει τη μεταφορά αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά και αντίστροφα, μέσα από Ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG, αξιοποιώντας τις ενισχυμένες δυνατότητες των νέων και υπό ανάπτυξη FSRUs. Η δυναμική αυτή δύναται να επεκταθεί περαιτέρω με τη χρήση των εν λόγω υποδομών για ανανεώσιμα αέρια και υδρογόνο. Για την ώρα στόχος είναι να φτάσει το φυσικό αέριο από το LNG της Αλεξανδρούπολης και τις άλλες πύλες εισόδου της χώρας μέχρι τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Σλοβακία, βάσει μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη επισφραγίζει και διευρύνει την εντατική συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αερίου και LNG από την Ελλάδα, όπως ο ΔΕΣΦΑ και η Gastrade, τη Βουλγαρία (ICGB, Bulgartransgaz), τη Ρουμανία (Transgaz) την Ουγγαρία (FGSZ) και τη Σλοβακία (EUStream), σε συνέχεια της συνάντησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΔΕΣΦΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανταποκριθούν συντονισμένα στην ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού και περαιτέρω διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας. Το τοπίο της ενεργειακής ασφάλειας άλλαξε από τη στιγμή που οι διαχειριστές υποδομών φυσικού αερίου που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του «Κάθετου Διαδρόμου», με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας έβαλαν στο παιχνίδι την Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του CESEC (Central and South Eastern Europe Energy Connectivity) που έλαβε χώρα στην Αθήνα.