Η Κίνα εξέδωσε την Κυριακή νέους κανονισμούς για τη βελτίωση της ρύθμισης του εμπορίου δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την πάταξη της απάτης στα δεδομένα εκπομπών, βασικό μέρος των προσπαθειών του μεγαλύτερου παραγωγού αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο να επεκτείνει την αγορά σε νέους βιομηχανικούς τομείς.

Οι νέοι κανόνες, που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαΐου και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ένα πιο ισχυρό νομικό πλαίσιο για ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) που καλύπτει σήμερα περίπου 5 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από περισσότερες από 2.000 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

«Μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών μπορεί να αναμένεται ισχυρότερη επιβολή του νόμου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τους τοπικούς ομολόγους του», δήλωσε ο Shawn He, δικηγόρος με έδρα το Πεκίνο, ο οποίος ειδικεύεται στη συμμόρφωση με τον άνθρακα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το εθνικό ETS της Κίνας επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εκπληρώνουν τους στόχους εκπομπών αγοράζοντας δικαιώματα από άλλες εταιρείες. Ξεκίνησε επίσημα το 2021 μετά από χρόνια καθυστερήσεων, που προκλήθηκαν εν μέρει από ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των δεδομένων.

Οι νέοι κανόνες θα θεσπίσουν ένα σύστημα εποπτείας

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, είχαν διακινηθεί συνολικά 442 εκατομμύρια τόνοι δικαιωμάτων εκπομπών, με αξία συναλλαγών σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων γιουάν (3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αλλά το ενδεχόμενο απάτης παρέμεινε μια σημαντική ανησυχία.

Οι νέοι κανόνες θα θεσπίσουν ένα νέο σύστημα εποπτείας και θα αναγκάσουν τους συμμετέχοντες στην αγορά να καταρτίσουν σχέδια ελέγχου της ποιότητας των δεδομένων. Θα δώσουν επίσης στις αρχές περισσότερες εξουσίες για τη διερεύνηση και την τιμωρία των εταιρειών που έχουν παραποιήσει δεδομένα – συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τρίτων που εμπλέκονται στην παρακολούθηση και την επαλήθευση των εκπομπών.

«Θα μπορούν πλέον να κατάσχουν παράνομα κέρδη και να επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές για κακοδιαχείριση της αγοράς», δήλωσε ο ίδιος.

Το ETS της Κίνας αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες από 3.500 εταιρείες μέχρι το τέλος του 2025 με την ένταξη νέων τομέων όπως το τσιμέντο και το αλουμίνιο, σύμφωνα με μια έκθεση προοπτικών που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου τον περασμένο μήνα. Άλλοι τομείς, όπως το γυαλί και τα χημικά, θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανέφερε.