Προκειμένου να προσεγγιστούν οι παγκόσμιοι στόχοι της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να εξασφαλιστούν τουλάχιστον 2,4 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, Σάιμον Στιλ. Ο ίδιος, μίλησε σε ομάδα φοιτητών της Διπλωματικής Ακαδημίας του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP29 τον Νοέμβριο και παρουσίασε τα βήματα που πρέπει να γίνουν φέτος για να γίνουν πραγματικότητα οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην περσινή σύνοδο κορυφής στο Ντουμπάι.

Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική ομιλία του Στιλ μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ στο Ντουμπάι, όπου σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα για να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι σαφές ότι για να επιτύχουμε αυτή τη μετάβαση, χρειαζόμαστε χρήματα, και μάλιστα πολλά – 2,4 τρισ. δολάρια, αν όχι περισσότερα», εξαιρουμένης της Κίνας, δήλωσε ο Στιλ, επικαλούμενος έκθεση που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο από ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

Η χρηματοδότηση του κλίματος θα είναι το κύριο θέμα των συνομιλιών που θα φιλοξενηθούν στο Αζερμπαϊτζάν, όπου οι κυβερνήσεις θα κληθούν να θέσουν έναν νέο στόχο μετά το 2025 για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη των προσπαθειών των αναπτυσσόμενων χωρών να μειώσουν τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στις επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στιλ: H χρηματοδότηση θα κάνει τη διαφορά στον παγκόσμιο αγώνα για το κλίμα
Ο καθορισμός ενός νέου οικονομικού στόχου θα αποτελέσει πρόκληση, δεδομένου ότι οι χώρες πέτυχαν μόλις πέρυσι τον στόχο που είχε τεθεί το 2009 για την κινητοποίηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως για τη χρηματοδότηση του κλίματος έως το 2020.

«Είναι ήδη ολοφάνερο ότι η χρηματοδότηση είναι ο παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά στον παγκόσμιο αγώνα για το κλίμα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι χωρίς περισσότερη χρηματοδότηση, οι νίκες που επιτεύχθηκαν στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι θα εξανεμιστούν.

Ο Στιλ δήλωσε ότι μέσα στο έτος χρειάζεται να υπάρξει κινητοποίηση για να διασφαλιστεί ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι πολυμερείς τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο της αύξησης της χρηματοδότησης για το κλίμα, και προέτρεψε τις τράπεζες να τριπλασιάσουν το ποσό των επιχορηγήσεων για το κλίμα και της χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους έως το 2030 και να τριπλασιάσουν το ποσοστό των ιδιωτικών κεφαλαίων που κινητοποιούν.