Η Ιαπωνία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, ανησυχεί ότι η προσωρινή αναστολή των αμερικανικών αδειών εξαγωγής μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Βιομηχανίας Ken Saito, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα τις εγκρίσεις για εκκρεμείς και μελλοντικές αιτήσεις για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από νέα έργα, μια κίνηση που επικροτήθηκε από τους ακτιβιστές για το κλίμα, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει τις αποφάσεις για νέες εγκαταστάσεις μέχρι τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Το μέτρο στις ΗΠΑ δεν επηρεάζει τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, οπότε προς το παρόν πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει αντίκτυπος στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από ιαπωνικές εταιρείες», δήλωσε ο Saito σε τακτική ενημέρωση.

«Από την άλλη πλευρά, ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες έχουν ήδη συνάψει συμβάσεις απορρόφησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει προγραμματιστεί να λάβει έγκριση και να ξεκινήσει την παραγωγή στις Η.Π.Α. Ως εκ τούτου, ανησυχούμε ότι η προσωρινή αναστολή των αδειών εξαγωγής θα καθυστερήσει την έναρξη της νέας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Η.Π.Α.».

Παρά τη σταδιακή μείωση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά την τελευταία δεκαετία χάρη στην επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Ιαπωνία εξακολουθεί να βασίζεται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο για το ένα τρίτο του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών ως προμηθευτή έχει αυξηθεί.

Οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν πέρυσι κατά 34% σε 5,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, παρέχοντας το 8% των συνολικών αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ιαπωνία το 2023 και καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες τον τέταρτο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ιαπωνίας σε υπερψυγμένο αέριο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παύση δεν θα βλάψει τους συμμάχους, καθώς υπάρχει εξαίρεση για την εθνική ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερο LNG.

«Θα θέλαμε να εξετάσουμε προσεκτικά τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του θέματος και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο σταθερός ενεργειακός εφοδιασμός της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Saito.