Η Σερβία ολοκλήρωσε τη μελέτη σκοπιμότητας για τον υδροηλεκτρικό σταθμό αντλησιοταμίευσης, Bistrica, και το κόστος εκτιμάται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δήλωσε η υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας Dubravka Đedović μετά τη συνομιλία του με τον πρέσβη της Ιαπωνίας Akira Imamura για κοινά ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα.

Η Dubravka Đedović Handanović επεσήμανε ότι τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, μέχρι την έναρξη της έκθεσης Specialized Expo 2027 στο Βελιγράδι, η κυβέρνηση θα επενδύσει περισσότερο από ποτέ στην ενέργεια. Η Σερβία θα ολοκληρώσει πολλά έργα, όπως τη διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία, τον πετρελαιαγωγό Σερβίας-Ουγγαρίας, το αιολικό πάρκο Kostolac και επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, πρόσθεσε.

Η Đedović Handanović δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την τεχνική τεκμηρίωση σημαντικών έργων, όπως το Bistrica και ένα άλλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο αντλησιοταμίευσης – το Đerdap 3. Υποστήριξε ότι θα εξασφαλίσουν μια πιο σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θα βελτιώσουν την εξισορρόπηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Bistrica, κατά την άποψή της, θα αποτελέσει βασική εγκατάσταση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τη Σερβία, ώστε να ενσωματωθούν νέες καθαρές ενεργειακές δυνατότητες και να βελτιωθεί η εξισορρόπηση των διαλείπουσων πηγών ενέργειας.

Το τρέχον έτος είναι πολύ σημαντικό για την ολοκλήρωση της τεχνικής τεκμηρίωσης του έργου Bistrica, υπογράμμισε η Đedović Handanović. Η μελέτη σκοπιμότητας ολοκληρώθηκε και η συνολική επένδυση εκτιμάται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ εξήγησε.

Σύμφωνα με την υπουργό, η Ιαπωνική Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας (JICA) ενδιαφέρεται για χρηματοδότηση, ενώ πολλές εταιρείες από την Ιαπωνία είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του έργου, όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News.

Ο πρέσβης Akira Imamura εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για συνεργασία στην κατασκευή και χρηματοδότηση της Bistrica, αλλά και σε άλλα ενεργειακά έργα. Τόνισε ότι η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην Ιαπωνία.

Οι ιαπωνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τις σερβικές ενεργειακές εταιρείες στην κατασκευή εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξισορρόπησης και αποθήκευσης, κάτι που έχει σήμερα μεγάλη σημασία για τα ενεργειακά συστήματα, διαβεβαίωσε ο Imamura.